Prima pagina

Ruhrgas a angajat Roland Berger pentru restructurarea Distrigaz Nord

08.02.2005, 00:00 39

Compania germana E.ON Ruhrgas, viitorul proprietar al distributiei de gaze Distrigaz Nord, a angajat firma Roland Berger Strategy Consultants consultant pentru restructurarea societatii pe care urmeaza sa o preia, au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate afacerii. Roland Berger este specializata in consultanta de management.
Ruhrgas a semnat contractul de preluare a 51% din actiunile Distrigaz Nord in luna octombrie a anului trecut, in cadrul unei tranzactii in valoare totala de 303 milioane euro.
Germanii s-au angajat sa plateasca 125 milioane euro pentru achizitia directa a 30% din actiuni de la statul roman si sa majoreze capitalul societatii cu inca 178 milioane euro pentru a controla pachetul majoritar de actiuni.
Valoarea contractului de consultanta este de ordinul sutelor de mii de euro, mai spun sursele citate.
Consultantii vor lucra la integrarea distributiei de gaze din Romania in structura concernului german, care va necesita o adevarata reorganizare in conditiile in care activitatile de furnizare de gaze naturale vor fi separate de distributie.
Separarea activitatilor de furnizare si distributie, inclusiv la nivel contabil, este prevazuta in Directiva europeana a gazului si ea va deveni obligatorie in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prevazuta pentru 2007.
Oficialii Ruhrgas au anuntat inca de anul trecut ca va fi implementata la Distrigaz Nord o politica de instruire a personalului de vanzari, dupa modelul deja dezvoltat in Occident, dar si in Romania prin intermediul distribuitorului privat local de gaze Congaz Constanta. Ruhrgas detine circa 28% din actiunile Congaz, restul actiunilor fiind detinute de catre Petrom, Distrigaz Sud, Petroconst Constanta si intr-o proportie mult mai mica de catre consiliile locale din cateva localitati din judetul Constanta.
Reprezentantii companiei germane au decis sa pastreze managementul local la Distrigaz Nord si au anuntat ca nu se pune problema unor disponibilizari importante la nivelul personalului existent de peste 9.000 de angajati.
Ruhrgas, care face parte din concernul german al utilitatilor E.ON - al doilea din Europa, detine distributii de gaze in intreaga regiune a Europei Centrale si de Est, printre care Cehia si Ungaria, dar si in statele baltice.
Distrigaz Nord va intra in proprietatea grupului german pana la finele lunii martie, pana atunci urmand sa se realizeze si virarea banilor de catre Ruhrgas in conturile statului si ale companiei.
Concernul german E.ON urmeaza sa semneze in perioada urmatoare contractul de privatizare al distributiei de energie electrica din Moldova, valoarea totala a tranzactiei fiind estimata la circa 100 milioane euro pentru 51% din actiunile societatii. Astfel, germanii vor detine monopolul distributiei de gaze si de energie electrica in Moldova, una dintre cele mai sarace zone din Romania.
Distrigaz Nord a incheiat anul 2004 cu un profit brut de pana la 10 milioane euro la vanzari de aproximativ 400 milioane euro, potrivit primelor estimari.
Cresterea in valoare a vanzarilor a fost determinata de cresterea preturilor la gaze, volumele vandute din 2004 ramanand la cote comparabile fata de anul anterior.
Liberalizarea treptata a pietei de gaze din Romania pana la 100% in 2007 este un proces care a ajuns acum la jumatatea drumului. Astfel, Distrigaz Nord se asteapta in continuare sa piarda clienti din randul celor care au acces la piata libera, unde pot sa-si negocieze preturile si cantitatile cu orice furnizor.
Tranzactia prin care Ruhrgas a achizitionat Distrigaz Nord este considerata de multi analisti ca fiind singura privatizare "curata" din sectorul energetic romanesc, fiind prima companie de stat cumparata de o firma privata, cum este cazul companiei germane.
Ruhrgas a castigat licitatia pentru Distrigaz Nord in fata altor patru competitori inscrisi in cursa - Wintershall (Germania), Gazprom (Rusia), Enel (Italia) si Gaz de France (Franta).
Ruhrgas a depus oferta si pentru Distrigaz Sud, unde licitatia a fost castigata de catre Gaz de France. Valoarea tranzactiei a fost de 311 milioane euro pentru 51% din actiunile Distrigaz Sud.
Statul roman a fost asistat la privatizarea distributiei de gaze de catre banca de investitii Credit Suisse First Boston, Fondul Romano - American de Investitii, biroul local al casei de avocatura britanice Linklaters, EA Technology si Ernst & Young (audit financiar).
Ruhrgas a avut in echipa sa de negociere pe consultantul austriac CA IB, firma de audit PricewaterhouseCoopers si biroul local al firmei franceze de avocatura Gide Loyrette Nouel.
Dupa vanzarea pachetului majoritar, statul poate sa vanda catre angajatii Distrigaz Nord pana la 10% din actiunile pe care le mai detine, la acelasi pret cu investitorul.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO