Prima pagina

Romanii raman cei mai mari proprietari de malluri in ciuda ofensivei straine

Romanii raman cei mai mari proprietari de malluri in ciuda ofensivei straine
24.07.2008, 14:29 41

Oamenii de afaceri romani, precum Iulian Dascalu, sotii Adamescu, Gabriel Popoviciu sau Alexander Hergan, detin impreuna mai multe centre comerciale pe piata locala decat investitorii austrieci sau britanici, principalii "competitori" pentru titlul de cei mai mari proprietari de malluri.
Romanii au astfel in proprietate 11 centre comerciale, mai mult de o treime din cele 28 de malluri din Romania, in timp ce britanicii detin sase unitati, iar austriecii, desi poate cei mai importanti jucatori straini de pe piata imobiliara locala, au in momentul de fata doar trei malluri operationale, aflate in portofoliul Immoeast.
Trei dintre mallurile detinute de romani sunt in proprietatea ieseanului Iulian Dascalu (Iulius Mall Iasi, Timisoara si Cluj) si doua apartin familiei Adamescu (Unirea Shopping Center Bucuresti si Brasov).
Ceilalti oameni de afaceri au in portofoliu cate un singur centru comercial - Baneasa Shopping City, controlat de Gabriel Popoviciu, Iris Shopping Center Pitesti (Alexander Hergan prin Avrig 35), Arena Mall Bacau (Ovidiu Budeanu), Mall Alba (Dorin Mateiu, Dorel Tamas si Ioan Strajan), Mures Mall (Valentin Nicola si Sorin Ghite) si Lotus Oradea (Alexandru Mudura).
In ceea ce priveste investitorii englezi, Equest detine doua proiecte (Vitantis Bucuresti si Moldova Mall in Iasi), Argo Real Estate are in proprietate alte doua centre comerciale (Shopping City Sibiu si Shopping City Suceava), Dawnay Day detine Macromall Brasov, iar grupul Miller detine centrul comercial Magnolia, situat tot in Brasov.
Pe de alta parte, investitorii israelieni au in prezent in proprietate doua centre comerciale - Jupiter City din Pitesti (Jupiter Group) si City Park din Constanta (Neocity) -, in timp ce turcii de la Anchor Grup detin in continuare doua dintre cele mai importante malluri din Capitala - Bucuresti Mall si Plaza Romania. Printre proprietarii de centre comerciale din Romania se gasesc si companii din Portugalia, Olanda, Germania, Belgia, Franta sau Australia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO