Prima pagina

Romanii prefera economiile pe termen scurt

25.03.2008, 15:21 11

Cea mai mare parte a fondurilor atrase de liderii sistemului bancar - BCR si BRD- de la clienti reprezinta plasamente cu maturitati mai mici de trei luni.
Bilantul BCR (cea mai mare banca din sistem dupa active) arata ca 90% din depozitele clientilor care totalizeaza putin peste 30 de miliarde de lei au scadente mai mici de trei luni.
In cazul BRD (a doua banca dupa active si proprietara celei mai mari retele teritoriale dintre bancile private) depozitele atrase de la clienti pe termene mai scurte de trei luni reprezinta aproape 72%, dintr-un total de aproape 29 de miliarde de lei.
Cu un sold cumulat de 59 de miliarde de lei (echivalentul a 16,3 miliarde de euro) in surse atrase de la clientela, cele doua banci concentreaza 45% din totalul depozitelor din sistemul bancar.
Bilanturile celor doua banci arata totodata un dezechilibru puternic intre maturitatile foarte mici ale resurselor atrase, fata de structura plasamentelor facute, care au in general maturitati mari. La BCR, creditele acordate clientelei pe perioade mai mari de un an reprezinta 75% dintr-un total de 37,5 miliarde de lei. La BRD, creditele acordate pe perioade mai mari de un an reprezinta 62% dintr-un total de 25,2 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO