Prima pagina

Romanii importa pe datorie

24.07.2001, 00:00 11



Ritmul lunar de crestere a deficitului de cont curent s-a accelerat in aprilie, confirmand tendinta de crestere puternica inregistrata de la inceputul anului.

Cu un plus de 336 milioane de dolari peste nivelul acumulat in primul trimestru, luna aprilie a consemnat un deficit de cont curent de 791 milioane de dolari, fata de numai 239 de milioane in aceeasi perioada a anului trecut.

Luand in calcul si dinamica deficitului comercial - care detine cea mai mare pondere in deficitul de cont curent - in luna mai s-a depasit in mod cert pragul de un miliard de dolari.

"Nivelul si viteza cu care creste deficitul de cont curent incep sa fie ingrijoratoare. Problema nu mai poate fi tratata cu seninatate, pentru ca exista riscul ca spre sfarsitul anului deficitul sa exercite o presiune foarte mare pe cursul valutar si, implicit, pe inflatie", a declarat pentru Ziarul Financiar analistul Aurelian Dochia.

El spune ca trendul care se manifesta de la inceputul anului ar trebui sa constituie un motiv de preocupare, cel putin in lipsa unor informatii exacte legate de structura intrarilor de capital care ar putea constitui surse independente de finantare a deficitului.

In conditiile cresterii deficitului comercial la 888 milioane de dolari, in primele patru luni ale anului, singura sursa de echilibrare a balantei raman transferurile curente, care inregistreaza un sold pozitiv de 260 milioane de dolari, in crestere fata de 172 milioane in primul trimestru.

Luna aprilie a consemnat insa si o inrautatire a balantei serviciilor. Soldul negativ al acestora s-a dublat intr-o singura luna, tocmai cand transporturile si turismul pareau sa inregistreze o tendinta de echilibrare a intrarilor si iesirilor.Turismul a inregistrat un sold negativ de 41 mil. $.

Datoria externa a Romaniei a crescut, in perioada ianuarie - aprilie 2001, cu 301 milioane dolari, cifrandu-se la 10,544 miliarde de dolari. Datoria externa pe termen mediu si lung s-a majorat cu 2,9%, pana la nivelul de 10,166 miliarde dolari, iar datoria pe termen scurt a crescut cu 7,6%, pana la 389 milioane dolari.

Datoria externa publica si public garantata a inregistrat la 30 aprilie 2001 un sold de 7.128 milioane dolari, reprezentand 70,1% din datoria pe termen mediu si lung (fata de 69,6% la 31 decembrie 2000).

Datoria privata externa nu s-a modificat semnificativ in primele patru luni ale anului, ridicandu-se la 3.037 milioane dolari.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO