Prima pagina

Romanii cheltuiesc 300.000 de dolari in librariile virtuale

19.08.2003, 00:00 24

Pentru multi romani Internetul este egal doar cu navigarea pe site-urile din toata lumea, expedierea de felicitari virtuale, discutiile sau jocurile online.
Putini insa considera ca Internetul reprezinta un mijloc prin care isi pot imbogati biblioteca de acasa, fara a fi nevoiti sa umble prin librarii.
Romanii cumpara anual carti din librariile virtuale autohtone de pana la 300.000 de euro, sunt de parere majoritatea celor care activeaza pe aceasta piata. Incasarile reprezinta la randul lor maximum 3% din cifra de afaceri a editurilor sau companiilor care s-au gandit sa faca astfel de afaceri. Daca la Raft.ro, incasarile se ridica la 2% din cifra de afaceri a firmei care detine site-ul, vanzarile prin magazinele virtuale Teora.ro si Diverta Online sunt sub 1% din incasarile si, respectiv, a retelei de retail.
Numai Librariile Humanitas se pot “lauda” cu un 3%. Piata romaneasca de carte online este oarecum atipica, in comparatie cu cea mondiala. Majoritatea editurilor si-au facut site-ul in primul rand pentru a-si promova oferta si in doilea rand pentru a vinde. Mai curajosi s-au aratat intreprinzatorii care s-au gandit sa comercializeze pur si simplu carti pe Internet, desi nu au o editura in spate.“Site-urile editurilor au un rol dublu, de informare a publicului despre oferta de care a fiecaruia si abia pe locul secund, au rol comercial, de magazin virtual”, explica Theodor Raducanu, director la Teora.
In general romanii prefera beletristica si plaseaza comenzi de carti online in suma medie de 200.000 - 300.000 de lei. Romanii din diaspora ridica stacheta undeva la 45 de dolari, explicabil de altfel tinand cont ca ei nu au la dispozitie prea multe surse de unde isi pot achizitiona literatura in limba materna.Potentialul este destul de mare, spun in unanimitate cei care administreaza librariile virtuale, dar dezvoltarea comertului online cu carti este franat indeosebi de gradul limitat de utilizare a Internetului si a cardurilor. Ca urmare, si livrarea cartilor comendate este greoaie, limitandu-se la sistemul de curierat si la cel postal, in ambele cazuri plata efectuandu-se la primire. “Cred ca pana nu vor aparea forme de plata directe (prin carte de credit, sisteme de banci virtuale etc), nu vom putea vorbi de un comert electronic civilizat”, apreciaza Marcela Petrache,director executiv la Librariile Humanitas SA. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO