Prima pagina

Romania isi incearca iar norocul pe piata externa de capital

28.03.2001, 00:00 11



Guvernul intentioneaza sa lanseze pe pietele externe de capital, cel mai tarziu la inceputul lunii mai, o noua emisiune de obligatiuni cu scadenta la sapte ani sI cu o valoare cuprinsa intre 300-400 milioane de euro, a declarat ieri ministrul Finantelor Mihai Tanasescu.

"Romania va iesI pe pietele externe de capital pentru a doua oara in acest an momentul ", spune Tanasescu.

"Pentru moment, conditiile pietei de capital nu sunt atractive pentru noi mai ales dupa ce s-a intamplat cu Argentina", a adaugat oficialul guvernamental. Agentia americana de evaluare financiara Standard&Poor's a retrogradat ratingul Argentinei.

Ministrul Finantelor nu a precizat daca a fost angajata deja o banca de investitii care sa se ocupe de intermedierea imprumutului. Surse guvernamentale spun ca exista mai mult de cinci oferte.

Deutsche Bank, Merrill Lynch, ING Barings, ABN Amro Rotschild sI JP Morgan Chase, sunt bancile interesate sa colaboreze cu Ministerul Finantelor pentru aceasta emisiune.

Oficialii romani sunt optimisti in privinta prelungirii termenului de maturitate a unei emisiuni de obligatiuni de la cinci la sapte ani, mai ales tinand cont de succesul pe care l-a avut ultima emisiune de obligatiuni.

In luna ianuarie, Romania a reusit sa se imprumute 150 milioane de euro la o dobanda de 11,5% pe an sI scadenta la cinci ani.

Totusi, alaturi de Rusia, Romania continua sa se imprumute la una dintre cele mai mari dobanzi de pe piata privata de capital. In comparatie, Slovenia a reusit de curand sa atraga 400 milioane de euro la o dobanda de 6% pe an.

Tanasescu a spus ca intreaga suma obtinuta de la investitorii privati sau institutionali va fi utilizata pentru finantarea deficitului bugetar. El spera ca in 2001 Ministerul Finantelor sa reuseasca sa se imprumute intre 700-800 milioane de euro, de pe pietele externe de capital.

Potrivit proiectului de buget de stat pe 2001, Ministerul Finantelor va finanta in proportie de 65% deficitul bugetar estimat la 3,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO