Prima pagina

Romania coboara un loc la coada clasamentului

15.08.2001, 00:00 8



Mediul de afaceri din Romania are perspective de imbunatatire usoara in urmatorii cinci ani, comparativ cu perioada 1996-2000, calificativul acordat de

organizatia britanica Economist Intelligence Unit (EIU), divizie a The Economist Group, evoluand de la "foarte defavorabil" la "defavorabil".

Romania este vazuta de-abia pe pozitia a 55-a in clasamentul tarilor cu cel mai atractiv climat de afaceri din lume, in coborare fata de locul 54 ocupat in perioada 1996-2000.

Pe o scara de la 1 la 10, Romania a intrunit 5,24 puncte pentru perioada 2001-2005, fata de numai 4,10 puncte pentru intervalul 1996-2000.

In modelul de analiza conceput de EIU, mediile de afaceri considerate "foarte atractive" primesc un scor de peste opt puncte, mediile "favorabile" - intre 6,5 si 8 puncte, mediile cu atractivitate "moderata" - intre 5,5 si 6,4 puncte, cele apreciate ca "defavorabile" - intre 5 si 5,4 puncte, iar mediile de afaceri "foarte defavorabile" sunt cotate cu mai putin de cinci puncte.

Punctajele rezultate permit ordonarea celor mai mari 60 de tari din lume in functie de atractivitatea mediului lor de afaceri. Modelul este utilizat pentru a genera punctaje si clasamente pentru ultimii cinci ani si pentru urmatorii cinci ani, pe baza prognozelor si evaluarilor facute de EIU in legatura cu probabilele evolutii in plan economic si politic.

Conform rezultatelor analizei, toate regiunile vor cunoaste imbunatatiri ale mediilor de afaceri in urmatorii cinci ani. Cel mai mare progres in acest sens va putea fi observat in Europa de Est, cu toate ca acest lucru arata enormul potential de crestere al unei zone care a pornit dintr-o pozitie foarte slaba.

America de Nord va inregistra cel mai redus progres, avand in vedere ca un mediu de afaceri considerat deja excelent este dificil de imbunatatit.

Olanda este tara considerata ca avand cel mai bun climat pentru afaceri in urmatorii cinci ani, ca urmare a stabilitatii conjuncturii politice, a politicii fata de investitii, a comertului exterior si regimului valutar liberale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO