Prima pagina

Rodica Stanoiu nu vrea sa-i elibereze locul lui Cristian Diaconescu

05.03.2004, 00:00 42



Sirul declaratiilor contradictorii privind inlocuirea ministrului justitiei Rodica Stanoiu s-a intensificat ieri. Presedintele Iliescu a confirmat indirect plecarea Rodicai Stanoiu de la Justitie. A vorbit despre activitatea ei la trecut. Intre timp, Stanoiu, potrivit unor surse, ar fi refuzat sa-si dea demisia, cum au facut colegii sai care au plecat din Cabinetul Nastase. Astfel, schimbarea Rodicai Stanoiu ca atare din fruntea justitiei va avea loc prin demitere, mai precis prin remaniere. Se pare ca inlocuitorul ei cel mai probabil va fi cel care a fost pana acum secretar de stat la Ministetrul de Externe, Cristian Diaconescu, potrivit unei informatii difuzate de agentia Mediafax, care a citat, la randu-i, surse din PSD.



Iliescu, aparatorul cel mai fervent al Rodicai Stanoiu, a jucat rolul celui care stie multe , dar nu le spune public. "Rodica Stanoiu a fost unul dintre cei mai harnici ministri." Vorbind despre ministrul Justitiei la trecut, presedintele Ion Iliescu a confirmat ieri dimineata, la Gaiesti, inlocuirea din functie a titularului potrofoliului justitiei. Apoi a revenit "Nu, si nici nu are de gand", sa-si dea demisia.



Surse de la Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, citate de Mediafax, au confirmat ca acest lucru ar fi fost stabilit la o intalnire de miercuri dintre presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase. Potrivit acelorasi surse, viitorul ministru al Justitiei ar urma sa fie Cristian Diaconescu, secretar de stat pentru afaceri bilaterale in Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Refuzand sa confirme inlocuirea titularului ministerului Justitiei pe motiv ca "restructurarea nu se face de la Gaiesti" (unde presedintele se afla intr-o vizita - n.n.) seful statului a spus ieri despre Cristian Diaconescu ca este "cel mai bun om din Ministerul de Externe la ora acutala, dupa ministru."



"Este un baiat dotat intelectual, are toate calitatile.", a adaugat presedintele. Cristian Diaconescu, (44 de ani), fost judecator a intrat in diplomatie in 1990. Numele sau a mai fost vehiculat anul trecut, pentru portofoliul Integrarii Europene, dupa demisia lui Hilldegard Puwak.



Ion Iliescu nu o va abandona pe Rodica Stanoiu. Potrivit unor surse de la Palatul Cotroceni, citate tot de Mediafax, Rodica Stanoiu va fi pe viitor consilier al presedintelui Iliescu si va ocupa functia de sef al Administratiei Prezidentiale. Adica functia pe care o ocupa astazi Ioan Talpes, cel care va fi de saptamana viitoare ministru de stat si va coordona justitia, apararea si integrarea europeana.



In ultimile zile, in cursa pentru ocuparea fotoliului Justitiei s-au aflat mai multi pretendenti. Cristian Diaconescu nu era printre ei. Aspirantii au fost Ion Neagu (PSD), presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor si fost profesor la Facultatea de Drept al lui Adrian Nastase; Dan Lupascu, seful Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si presedinte al Curtii de Apel Bucuresti; Gabriel Oprea, unul dintre generalii din guvern, ministru delegat pentru administratie in cadrul Ministerului Internelor si Administratiei. Oprea a infirmat ca si-ar dori o astfel de functie. In cazul celorlalti doi pretendenti lucrurile s-au complicat, in ultimile zile. In presa au aparut acuzatii potrivit carora, la insistentele lui Ion Neagu - avocat parlamentar- presedintele Curtii de Apel Bucuresti Dan Lupascu ar fi dispus eliberarea unui cetatean strain urmarit international. Cetateanul strain era aparat de Ion Neagu. Lupascu a respins acuzatiile. Numele lui Ion Neagu mai apare intr-o alta speta, legat de aceasta data de un baron local al PSD. Ieri, Parchetul Nationa Anticoruptie a anuntat intr-un comunicat ca s-a autosezizat, in urma unor informatii de presa, in cazul lui Nicolae Mischie, presedintele Consiliului Judetean Gorj. Autosesizarea priveste titlul de doctor universitar pe care Nicolae Mischie l-ar fi obtinut prin lobby- ul facut de profesorul Ion Neagu. In ceea ce-l priveste pe Dan Lupascu el a atras atentia prin atacul fara manusi la adresa ministrului Stanoiou pe care a acuzat-o ca a adus justitia la dezastru. Majoritatea judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti s-au solidarizat cu Dan Lupascu. Reactia ministrului a fost la fel de dura si ingrijoratoare in aceeasi vreme. Ea l-a acuzat pe Lupascu ca reprezinta un grup de interese care urmareste sa sa prea controlul justitiei: "Este un grup de presiune care vrea sa aduca neaparat un alt grup in fruntea ministerului.", a spus ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO