Prima pagina

Revizuire in scadere a estimarilor de crestere economica

17.09.2007, 18:54 15

Situatia economiei s-a inrautatit semnificativ in ultimele luni, in principal din cauza secetei, motiv pentru care Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit tintele macroeconomice pentru acest an. Estimarea privind cresterea economica a fost revizuita in scadere, iar cele privind inflatia si deficitele externe, in sus.
Conform celor mai noi date, economia va creste cu 6,1% anul acesta, fata de asteptarile de 6,5% formulate de autoritati la inceputul anului si fata de o crestere de 5,8% in primul semestru. Seceta a schimbat si estimarea de inflatie: preturile de consum vor creste cu 4,5% anul acesta, fata de prognoza de 4,2% facuta in primavara.
Cel mai mult s-a schimbat estimarea privind deficitul de cont curent, care a scapat practic de sub control. Deficitul extern, principala problema a economiei in acest moment, va fi de 15,8 miliarde de euro anul acesta, adica 13,4% din PIB. Pana acum, CNP astepta un deficit extern de 13,35 mld. euro (11,5% din PIB). Anul trecut, dezechilibrul extern a fost de 10,3% din PIB, stabilind un nou record pentru perioada de pana atunci. In alta ordine de idei, cursul mediu va fi de 3,3 lei pentru un euro anul acesta si 3,18 lei pentru un euro anul viitor, mai estimeaza Comisia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO