Prima pagina

Republicanul George Bush junior si-a ales partenerul in alegeri

26.07.2000, 00:00 19



Candidatul republican la alegerile prezidentiale din SUA, George Bush junior i-a cerut ieri acordul fostului secretar al apararii Dick Cheney, pentru a candida la functia de vicepresedinte, au afirmat surse republicane.

Fostul secretar al apararii, prieten bun al familiei Bush, anuntase deja in cercurile sale de afaceri si de prieteni ca va accepta propunerea, daca ea ii va fi facuta, relateaza Reuters. Cheney, in varsta de 59 de ani, a condus Pentagonul in timpul admistratiei lui George Bush senior si a fost unul dintre artizanii operatiunii Furtuna in Desert, prin care Irakul a fost obligat sa-si retraga trupele care invadasera Kuweitul.

In ciuda eforturilor facute de Bush junior pentru a tine secreta alegerea sa, vineri presa a reusit sa afle ca Cheney si-a schimbat cartea de alegator din Texas cu cea din Wyoming, stat pe care l-a reprezentat timp de zece ani in Congres, pentru a evita un potential conflict constitutional referitor la apartenenta la acelasi stat a presedintelui si vicepresedintelui. In plus, Cheney a declarat in cadrul Consiliului de Administratie al companiei Halliburton Co., unde este director executiv, ca este un candidat serios pentru functia de vicepresedinte si a fost supus unui control medical pentru a se stabili daca este capabil sa fie vicepresedinte dupa o serie de crize cardiace si o operatie de by-pass coronarian cvadruplu in anul 1988.

Singurul potential candidat cu care Bush a vorbit, in afara de Cheney, a fost fostul senator de Missouri John Danforth, desi pe lista posibilitatilor se mai aflau cativa guvernatori republicani, senatori si membri ai Camerei Reprezentantilor.

Conform ultimelor sondaje de opinie, date publicitatii luni, candidatul republican Bush junior conduce in optiunile electoratului american, fiind insa urmat indeaproape de contracandidatul democrat Al Gore. Un sondaj ABC News/Washington Post arata ca Bush detine 48% din optiunile alegatorilor, fata de 45% cat are vicepresedintele Gore, avansul scazand insa cu un procent fata de luna iunie. Un alt sondaj New York Times/CBS News arata ca guvernatorul statului Texas are un avans de sase procente in fata lui Al Gore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO