Prima pagina

Rebelii au omorat noua soldati macedoneni intr-o ambuscada

09.08.2001, 00:00 12



Noua soldati macedoneni au fost ucisi si alti trei au fost raniti ieri intr-o ambuscada a rebelilor albanezi pe autostrada dintre capitala Skopje si Tetovo. Ministerul Apararii a anuntat ca a trimis elicoptere si tancuri in zona in care a avut loc atacul, unde confruntarile continua.

Ambuscada de ieri a reprezentat riposta rebelilor dupa ce cu o zi inainte politia macedoneana ucisese cinci albanezi la Skopje, ocazie cu care a fost descoperita o importanta cantitate de arme si munitie destinata rebelilor.

Atacul rebelilor a fost cel mai sangeros inregistrat pana acum in conflictul din fosta republica iugoslava, depasindu-l pe cel din 28 aprilie, cand opt soldati fusesera omorati langa Vejce, in apropierea granitei cu provincia Kosovo.

Noile violente au avut loc in timp ce politicienii macedoneni si albanezi au anuntat ca se apropie de semnarea unui acord de pace la negocierile de la Ohrid. Insa acordul este inca nesigur si nu se stie care va fi reactia participantilor la negocieri in urma luptelor, relateaza CNN.

In regiunile Tetovo (nord-vest) si Kumanovo (nord), unde au baze puternice, rebelii au deschis focul de mai multe ori in noaptea de marti spre miercuri, incalcand incetarea focului, sustine Ministerul macedonean al Apararii. In imprejurimile orasului Tetovo, tirurile luptatorilor albanezi au fost semnalate din satele Poroj, Dzepciste, Sipkovica si Germo.

De asemenea, rebelii au deschis focul asupra elicopterelor armatei ce aprovizionau trupele de la sol, in apropierea satului Popova Sapka. In regiunea Kumanovo, din nord, incetarea focului a fost incalcata de patru ori, tirurile provenind din satele Matejce si Ropalce, aflate sub controlul rebelilor.

Partile erau extrem de aproape de semnarea unui acord la intrarea, ieri, in cea de-a 11-a zi de convorbiri. Emisarul european FranA§ois Leotard declarase marti ca semnarea acordului este o chestiune de ore, dupa ce un inalt oficial macedonean a anuntat ca guvernul sau a renuntat la cererea privind o dezarmare imediata a rebelilor.

In cazul in care documentul putea fi incheiat ieri, ceremonia oficiala de semnare ar fi urmat sa aiba loc maine la Skopje, cu participarea secretarului general NATO George Robertson si a coordonatorului politicii externe a Uniunii Europene, Javier Solana.

Duminica se anuntase rezolvarea principalelor probleme ale acordului - statutul limbii albaneze si componenta etnica a fortelor de politie -, dar au aparut alte intarzieri de ultim moment.

"Au fost facute mai multe clarificari si speram ca acestea au ajutat la incheierea in sfarsit a acordului", a declarat Max van der Stoel, reprezentantul OSCE pentru minoritati.

Intr-un alt incident, principalul oficial albanez din guvernul macedonean a demisionat, afirmand ca presedintele Boris Traikovski i-a ignorat rolul in executiv, relateaza BBC.

Iliaz Halimi, vicepresedinte al Partidului Democratic Albanez si singurul etnic albanez din Consiliul de Securitate al guvernului macedonean, a declarat ca nu a fost invitat la ultima sedinta a acestui organism la care au fost analizate negocierile de pace.

"Domnul Traikovski este in mod clar deranjat de faptul ca sunt singurul albanez din consiliu", a spus Halimi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO