Prima pagina

Reactoarele 3 si 4 vor costa dublu fata de estimari: 4 mld. euro

26.06.2008, 19:00 10

Constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda si-a dublat pretul in contextul in care toate investitiile mari in segmentul energetic se confrunta cu cresteri majore ale costurilor.
In loc de cele 2,2 miliarde de euro pe care investitorii trebuia sa le aloce pentru realizarea celui mai ambitios proiect energetic din ultmii ani, acum efortul financiar s-a dublat, potrivit reprezentantilor Guvernului.
Cauzele sunt scumpirea otelului, a echipamentelor si a fortei de munca. Aceasta nu este unica modificare pe care a suferit-o proiectul celor doua reactoare. Statul si-a majorat la inceputul saptamanii participatia in proiect de la 20% la 51%, decizia fiind aprobata printr-o hotarare de guvern, care urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial. Practic, statul roman trebuie sa faca rost acum de peste 2 miliarde de euro pentru a-si sustine aceasta participatie.
CEZ (Cehia), RWE (Germania), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) si ArcelorMittal Romania, cei sase investitori care impreuna cu Nuclearelectrica si-au negociat participarea la acest proiect, nu se gandesc sa renunte deocamdata si se pregatesc pentru o noua runda de discutii care ar putea dura si 4 luni, potrivit directorului general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.
Potrivit acestuia, presiunea pe costuri care duce la noi analize economice in ceea ce priveste dezvoltarea marilor proiecte energetice nu este cazul singular al Romaniei, ci este o situatie intalnita la nivel global.
Cererea foarte mare pentru echipamente care a intervenit in ultima perioada duce la blocaje in ceea ce priveste livrarile si la preturi mult mai ridicate, ascensiunea pretului la otel impreuna cu costurile cu forta de munca in crestere fac ca pretul marilor proiecte energetice sa creasca cu rate cuprinse intre 20% si 100%.
Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor au declarat recent ca in situatia in care vreun investitor va decide sa renunte la acest proiect, negocierile se vor purta cu grupurile ramase in cursa fara a incepe discutii si cu alti investitori.
Potrivit proiectului initial, in luna mai trebuia decisa structura companiei de proiect, anul viitor trebuiau incepute constructiile pentru ca in anul 2015 cele doua reactoare sa intre in functiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO