Prima pagina

Ratingul a patru banci comerciale le trimite aproape de faliment

14.06.2000, 00:00 21



Banca Nationala considera ca, in momentul de fata, patru banci comerciale care inregistreaza pierderi de pe urma administrarii deficitare a lichiditatilor, au un grad riricat de risc si se pot confrunta oricand cu falimentul, a declarat ieri Nicolae Cinteza directorul departamentul de supraveghere din cadrul BNR fara a nominaliza bancile respective.

BNR a acordat acestor banci cel mai critic nivel al ratingului (5), "care indica lichiditati sau practici de administrare a fondurilor atat de deficitare incat viabilitatea institutiei este grav amenintata", se arata intr-un raport al directiei de supraveghere din BNR, prezentat la seminarul cu tema "Supravegherea in sistemul bancar". Volumul creantelor restante pe care bancile le au de recuperat de la clienti a fost in 1999 de 3.700 miliarde lei.

Analistul american Robert L.Clarke a declarat in cadrul seminarului ca diferenta dintre o banca de succes si una aflata in pragul falimentului este data de oamenii care o conduc.

"Bancile romanesti au nevoie de oameni care sunt loiali institutiei si nu deservesc banca pentru scopuri personale", spune Clark.

El spune ca BNR prin departamentul de supraveghere trebuie sa aiba grija ca in cazul in care o banca da faliment sa nu duca la destabilizarea intregului sistem.

"Este foarte sanatos ca din cand in cand sa mai cada cate o banca", a adaugat Clark.

In cazul bancilor cu risc ridicat (cum ar fi Banca Internationala a Religiilor), apare necesitatea unei asistente financiare externe sau de alta forma, imediate, pentru a pastra viabilitatea acestora.

Cinteza spune ca primul semn al lipsei de lichiditati este dat de modul in care o banca reuseste sa realizeze rezerva minima obligatorie.

"Daca o banca se imprumuta trei zile la rand pe piata interbancara ne trimite imediat la ideea ca avem in fata un pasiv negativ", spune Cinteza.

De altfel, bancile din aceasta grupa constituie un risc maxim pentru fondul de asigurare a depozitelor bancare iar falimentul este foarte probabil.

Cinteza spune ca, la sfarsitul primului trimestru, patru din bancile care activeaza pe piata romaneasca erau creditate cu un nivel scazut al riscului motiv pentru care au primit cel mai scazut rating"1".

Acest calificativ indica niveluri de lichiditate puternice si practici de administrare a fondurilor bine dezvoltate. In acelasi timp, veniturile acestor banci sunt mai mult decat suficiente sa suporte costul operatiilor, mentinerea adecvarii capitalului si nivelurile de alocare considerate sa asigure calitatea activelor.

"Calitatea activelor in astfel de institutii presupune o supraveghere minima din partea bancii centrale", spune Cinteza. Din nefericire, ponderea activelor acestor banci in totalul activelor bancare este de doar 6,72%.

Tot la sfarsitul lunii aprilie a acestui an, 21 dintre bancile comerciale au primit ratingul 2, calificativ care indica un nivel al capitalului satisfacator comparativ cu profilul de risc al bancii.

In acest caz, apar numai dificultati moderate din categoria acelora pe care consiliul de administratie si conducerea executiva pot sa le corecteze. Ratingul "2" indica o calitate satisfacatoare a activelor si a practicilor de administrare a fondurilor. In acelasi timp, veniturile acestor banci sunt suficiente sa suporte costul operatiilor.

Bancile comerciale din aceasta categorie detin 60% din totalul activelor bancare.

BNR a inclus opt banci comerciale in cea de-a treia categorie de risc ele avand o pondere de 22% in totalul activelor bancare.

Rating "3" este atribuit in situatia in care calitatea activelor si a practicilor de administrare a creditului sunt mai putin decat satisfacatoare.

"Bancile clasificate in aceasta grupa se caracterizeaza, in general, prin practici ori conditii nesigure si riscante', spune Cinteza. In general, aceste institutii sunt mai putin capabile de a rezista la fluctuatiile pietei.

Pe de alta parte, Cinteza a adaugat ca din totalul bancilor una singura se confrunta in momentul de fata cu o criza de lichiditati generata de neintelegerile dintre actionari.

"La sfarsitul anului trecut, BNR a impus bancilor sa-si majoreze capitalul social pana la evitarea falimentului", spune directorul departamentului de supraveghere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO