Prima pagina

Raportul de tara: economia si bugetul sunt dependente de consum

27.10.2005, 19:38 7

Cresterea economica si bugetul general consolidat se bazeaza in primul rand pe majorarea fara precedent a consumului, devenind vulnerabile in cazul in care cererea interna isi incetineste ritmul, afirma Raportul de tara privind Romania elaborat de Comisia Europeana.

Cota unica de impozitare a micsorat incasarile bugetare, iar efectele pot fi resimtite pe termen lung, avertizeaza expertii Comisiei Europene. Si de aceasta data, tot consumul salveaza bugetul: colectarile suplimentare din TVA, accize si taxe vamale au compensat aceasta scadere a veniturilor la buget.

Deficitul comercial (5,8 mld. euro pe primele opt luni din 2005) si cel al contului curent (3,2 mld. euro in aceeasi perioada) reprezinta de asemenea surse de ingrijorare pentru autoritati, la fel ca si intreruperile din procesul de dezinflatie. Alte puncte slabe ale Romaniei sunt fluctuatiile cursului de schimb, incetinirea ritmului privatizarilor si companiile de stat, care sunt neprofitabile si continua sa adune datorii la buget.

Pe piata asigurarilor, principala problema o reprezinta numarul mare de masini fara polite RCA, arata raportul Comisiei. Acesta solicita eforturi pentru inasprirea legislatiei din segmentul asigurarilor RCA, astfel incat Romania sa fie pregatita pentru aderarea la UE. Pe piata de capital, Raportul de tara spune ca exista lacune serioase in legislatie. In primul rand, autoritatile care reglementeaza aceasta piata (CNVM) ar trebui sa faca eforturi sa adopte masuri preventive impotriva abuzurilor pe piata.

Ca si in alte domenii, CE recomanda accelerarea alinierii la acquis-ul comunitar, acolo unde piata de capital are ramaneri in urma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO