Prima pagina

"Bomba radiologica", o teama noua pentru americani

05.12.2001, 00:00 33



FRAC?IUNILE afgane prezente la conferinta de la Bonn au ajuns ieri, la un acord istoric cu privire la o tranzitie politica in Afganistan si la desfasurarea unei forte internationale la Kabul, a anuntat Ahmad Fawzi, purtatorul de cuvant al reprezentantului special al ONU pentru Afganistan, Lakhdar Brahimi.

Acordul prevede instalarea unei administratii interimare, un fel de guvern provizoriu alcatuit din 29 de membri, pe o durata de sase luni, precum si eventuala desfasurare a unei forte internationale la Kabul si in imprejurimi.

USSAMA bin Laden si reteaua al-Qaida ar putea fi mai aproape decat considerau Statele Unite de obtinerea planurilor sau materialelor care le-ar permite sa fabrice o bomba "radiologica" artizanala, sustine "Washington Post", in editia sa de ieri, citand "surse americane si straine".

Armata americana a descoperit recent in Afganistan schita unei astfel de bombe radiologice, denumita si "bomba murdara"

O bomba radiologica poate fi fabricata prin invelirea elementelor radioactive cu explozibili conventionali. In afara de forta exploziei, o asemenea bomba poate crea o zona de radiatii intense, susceptibila sa contamineze un cartier al unui oras.

PERSOANE neidentificate au taiat nasurile si urechile a sase barbati care se aflau pe drumul dintre Jalalabad (estul Afganistanului) si Kabul, a anuntat, ieri agentia Afghan Islamic Press (AIP)

Persoane inarmate au oprit, duminica, mai multe vehicule pe drumul din apropiere de Tangi Abresham, si i-au scos afara pe ocupantii fara barba. Acerste persoane au primit drept pedeapsa taierea nasurilor sau a urechilor transmite agentia, citand surse din Jalalabad.

EGIPTEANUL Ayman al-Zawahiri, considerat numarul doi al retelei teroriste al-Qaida a fost ranit iar trezorierul lui Ussama bin Laden, Ali Mahmud a murit intr-un raid aerian american.

Informatia a fost difuzata ieri la Jalalabd de un influent lider pastun antitaliban, din estul Afganistanului comandantul Haji Zamane. El a spus ca al-Zawahiri a fost ranit in acelasi bombardament in care a fost ucis si trezorierul lui bin Laden, Ali Mahmud.

Atacul a avut loc luni la Wouchnow, in zona Meelawa, din apropiere de Tora Bora, o regiune muntoasa, la sud de Jalalabad, unde se presupune ca se ascunde bin Laden.

UN numar de 30 de soldati australieni, membri ai fortelor speciale ale armatei aerului (SAS), a ajuns ieri la o baza militara din apropiere de Kandahar. Un contingent de alti 120 de soldati australieni urmau sa li se alature aseara sau cel tarziu astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO