Prima pagina

PSD vrea desfiintarea cotei unice. Analistii si managerii o apara

22.08.2006, 21:32 13

Analistii considera ca mentinerea cotei unice este cea mai buna solutie pentru atragerea investitiilor straine si stimularea investitiilor autohtone, ca raspuns la anuntul facut de PSD, care doreste desfiintarea acesteia si reintroducerea unui sistem progresiv de impozitare.
Fostul partid de guvernamant isi aproba azi principiile unui viitor program de guvernare, care ar putea fi aplicat in eventualitatea castigarii vitoarelor alegeri. Desfiintarea cotei unice de impozitare este principala tinta a social-democratilor, desi multi analisti considera ca impozitul de 16% reprezinta cea mai buna masura economica luata in Romania in ultimii 17 ani.
Impotriva cotei unice au fost formulate in ultimele 18 luni doua argumente principale: primul spunea ca impozitarea unica adanceste si mai mult inegalitatile sociale si ca de pe urma ei vor avea de castigat doar cei cu venituri mari. Al doilea argument era ca reducerea fiscalitatii va crea un gol foarte important de venituri la bugetul statului, care nu va mai incasa destui bani pentru cheltuielile publice necesare.
Insa realitatea de la aplicarea cotei unice si pana in prezent a aratat contrariul, spun majoritatea analistilor. De pe urma cotei unice au castigat si cei cu salarii mici, care au putut insa sa aiba acces mai usor la credite datorita plusului de venituri.
Cat despre incasarile bugetare, acestea au crescut semnificativ atat anul trecut, cat si in primele sase luni ale acestui an.
"Primul efect cat se poate de clar al cotei unice de 16% a fost atragerea unui volum record de investitii straine, in Romania, dar si stimularea investitiilor autohtone", spune Florin Pogonaru, presedintele Asiociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
In 2005, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu peste 17% in lei, tendinta de crestere intensificandu-se anul acesta, pana la un ritm de 23% pe primele sapte luni ale anului. Fata de prognoza oficiala, incasarile ar putea creste in acest an cu peste 1,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO