Prima pagina

PSD isi pune cenusa in cap cand analizeaza rezultatul alegerilor

PSD isi pune cenusa in cap cand analizeaza rezultatul alegerilor
08.06.2004, 00:00 14

Rezultatele preliminare ale alegerilor indica o victorie in numar de mandate a PSD, mai multe decat a obtinut in anul 2000, insa marile orase vor fi dominate de catre alianta PNL-PD. Actualul partid de guvernamant risca sa fie izolat la conducerea consiliilor judetene si locale.
Acest lucru se poate petrece in momentul in care alianta PNL-PD isi comaseaza voturile, putand, astfel, sa depaseasca procentele obtinute de catre PSD.
Primarul reales al Capitalei, si copresedinte al aliantei, Traian Basescu, a declarat ca nu este exclusa o colaborare in aceste miniparlamente locale cu PRM si PUR, tocmai pentru a bloca accederea la functiile de decizie a PSD.
Alegerile de duminica au zguduit din temelii fiefuri traditionale ale partidului de guvernamant, PSD ajungand sa-si dispute primariile din mai multe orase moldovene in turul al doilea cu reprezentanti ai aliantei PNL-PD. Este vorba despre Botosani, Suceava,  Galati, orase dominate pana acum de PSD. La Bacau, Dumitru Sechelariu a fost devansat cu cinci procente de catre reprezentantul PUR.
Ardealul pare sa fi revenit intre votantii partidelor de opozitie, iar vestul tarii indica o lupta stransa intre alianta si PSD.
PSD a ratat la aceste alegeri unul dintre dezideratele sale, acela de a castiga marile orase. Exceptia o reprezinta Constanta, unde Radu Mazare, la scrutinul din 2000 candidat independent, aduce, de aceasta data, PSD-ului titlul de primar. Radu Mazare a castigat din primul tur, 63% din voturi.
Bucuresti reprezinta circumscriptia in care PSD a inregistrat cea mai puternica deziluzie electorala. Functia de primar general i-a revenit unuia dintre cei mai puternici adversari politici, Traian Basescu. Nu au aparut, pana la inchiderea editiei, date oficiale de la BEC in privinta primarului Capitalei, insa sondajele de la iesirea de la urne in plasau cu un avans de 30% fata de candidatul PSD, Mircea Geoana. Situatia este asemanatoare si la consiliul general al Capitalei. In seara alegerilor, Adrian Nastase, liderul PSD, nu a pomenit nimic despre esecul de la Bucuresti al PSD. A declarat ca PSD a iesit invingator in alegerile locale. Ieri insa, Dan Ioan Popescu, vicepresedinte al PSD, ministru de stat, a vorbit in calitate de presedinte al filialei de Bucuresti a PSD. El a spus, adresandu-se alegatorilor din Bucuresti: "Poate ca ne-am pierdut vremea cu studierea sondajelor si cu previziunile optimiste, in loc sa stam de vorba cu cat mai multi bucuresteni, cu cat mai multi oameni obisnuiti". Pe un ton diferit de cel pe care mai multi dintre liderii PSD l-au aratat in aceste zile, Dan Ioan Popescu a comentat: " Poate ca ne-am amagit cu ideea ca, pe hartie, am avut un mandat de succes, cand, de fapt, trebuia sa va intrebam pe dvs. daca am fost buni sau nu".
Analistii politici cred ca, prea sigur pe victorie, PSD a pierdut in orasele pe care si le dorea cel mai mult pe propria-i mana. Analistul politic Cristian Parvulescu spune ca problema coruptiei, faptul ca oamenii cred ca actuala putere a facut prea putin pentru eradicarea ei a cantarit cel mai mult in structurarea votului. Faptul ca problema coruptiei este de cele mai multe ori asociata cu oamenii PSD i-a demobilizat pe alegatorii partidului de guvernamant si i-a mobilizat pe cei ai opozitiei, spune el.
La randul sau, Stelian Tanase afirma ca rezultatul, mai ales in Bucuresti, "este un dezastru politic pentru PSD". "Este un vot de respingere a PSD, care a fost perceput drept un partid arogant, o putere care nu este preocupata de oameni", spune Tanase.
Alina Mungiu-Pippidi, presedinta Societatii Academice Romane, este de parere ca, in general, la scrutinul de duminica a fost vorba despre un vot, cu certitudine, politic, dar nu unul structurat ideologic. Pur si simplu oamenii au vrut o schimbare. "Oamenii au vrut o alternanta", dand ca exemplu situatia de la Bacau.
continuare in pagina 9
Un alt oras important, Cluj, este dominat, in consiliul local, de catre alianta D.A, cu 29,5% din voturile obtinute, urmata de PRM, care are 20,8% din mandate, dupa care urmeaza PSD, cu 20,5% si UDMR, cu 19% din voturi. Pentru functia de primar al orasului au ramas in cursa Ioan Rus, vicepresedinte al PSD, care a obtinut 40,1%, si Emil Boc, presedinte executiv al PD, care a intrunit 33,1% din sufragiile electoratului.  Totul va depinde de sprijinul pe care il va ptea obtine fecare dintre cei doi competitori din partea celorlalte formatiuni. Emil Boc a refuzat cu dibacie sa raspunda la modul transant daca va cauta sustinerea PRM in turul al doilea, mai ales ca si la alegerile de duminica s-a confirmat existenta, in acest oras a unui curent populist din perspectiva xenofoba. Gheorghe Funar, candidatul PRM, are, totusi, un segment de 20% de sustinatori, o proportie similara cu aceea obtinuta de PRM. Boc nu si-a schimbat, deocamdata, declaratia prin care a sustinut ca nu va face nici un pact cu UDMR care ar putea afecta sentimentele nationaliste ale votantilor clujeni. In termeni practici, se poate vori de o relatie traditionala, din acest punct de vedere, maidegraba de o apropiere de vederi intre electoratul PRM si cel al PSD. Cum in multe ocazii s-au intalnit voturi similare ale celor doua categorii de alegatori, nu este exclus ca oamenii PRM sa se indrepte in turul al doilea catre candidatul PSD. Va fi importanta, de asemenea, si strategia de campanie pe care o vor alege in aceste doua saptamani care au mai ramas pana la turul al doilea si conducerile de la centru ale PSD si ale aliantei, sustinerea de care se va bucura fiecare dintre candidati de liderii de la centru.
La Timisoara se inregistreaza, la aceste alegeri, o confirmare a mandatului lui Gheorghe Ciuhandu, reprezentant al PNTCD. Ciuhandu a obtinut 59,02%, in timp ce al doilea plasat a fost candidatul PSD, Horia Ciocarlie, care a intrunit doar 16,88% din voturi. Dl Ciuhandu aduce intre partidele care au in fief un oras important o formatune care, la alegerile din acest an, nu a obtinut intrarea, dupa datele preliminare, in nici unul dintre consiliile locale. Cu exceptia Timisoarei, unde PNTCD are membri atat in consiliul local, al orasului, cat si in cel judetean.
Fata de alegerile din anul 2000, se remarca o schimbare spectaculoasa pe spectrul politic. Dupa datele obtinute la mandatele de primari, comparativ, se poate spune ca PSD are mai multe voturi, in timp ce PNL si PD au inregistrat, separat, rezultate diferite. Apare un partid care practic nu a contat in 2000, PUR, iar PNTCD pare sa fi disparut din viata politica (daca nu se ia in calcul Timisoara). zf@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO