Prima pagina

PSD a pierdut patru sectoare din Bucuresti si Clujul

PSD a pierdut patru sectoare din Bucuresti si Clujul
21.06.2004, 00:00 11

Alianta PD-PNL a castigat patru din cele cinci primarii de sector la Bucuresti, conform unor surse apropiate de institutele care au realizat sondaje, ieri, la iesirea de la urne.


Pana la ora inchiderii editiei, rezultatele preliminare indicau faptul ca singura primarie de sector pe care ar fi putut sa o adjudece PSD in turul al doilea a fost cea a sectorului doi, unde Neculai Ontanu era la egalitate cu singura femeie pe care Alianta PNL-PD a inscris-o in cursa, Anca Boagiu.


In rest, primariile sectoarelor 1, 3, 4 si 6 au revenit Aliantei - Andrei Chiliman, Liviu Negoita, Adrian Inimaroiu, respectiv Cristian Poteras.


Daca se vor confirma datele institutelor de sondaje, Alianta a castigat detasat in fata reprezentantilor PSD, primari in functie.


La Cluj, batalia este mult mai stransa intre reprezentantul PSD, Ioan Rus, si cel al Aliantei, Emil Boc.


Rezultatele preliminare efectuate la iesirea de la urne arata, potrivit unor surse din apropierea institutelor care au realizat cercetarea, ca Emil Boc ar fi urmat sa castige postul de primar de Cluj.


La Iasi, primar a iesit candidatul PSD, Gheorghe Nechita. El l-a devansat pe reprezentantul Aliantei, Dan Carlan. Conform rezultatelor preliminare Nechita a obtinut 61,7% din voturi.


Dupa aceste date preliminare, se poate observa ca PSD continua sa fie un partid preferat mai degraba in zona rurala, marile orase, in premiera unele din Moldova, fiind votante ale opozitiei.


Pana la ora inchiderii editiei, nu fusesera confirmate rezultatele partiale ale celui de-al doilea tur de scrutin care a avut loc in alte orase mari pentru alegerea primarilor.


Dupa cum aratau cercetarile sociologice de dinaintea scrutinului de ieri, este posibil ca in Ardeal si in orasele din nord-vestul tarii sa se inregistreze o victorie a Aliantei, in timp ce in Moldova sa fie preferati oamenii PSD.


Cu exceptia Bacaului, unde un cvasianonim pana acum cateva luni, Romeo Stavarache, candidat al unui partid considerat din categoria minora, PUR, a reusit sa-l detroneze pe primarul care a devenit una dintre cele mai elocvente ilustrari ale sintagmei baron local - Dumitru Sechelariu - primar de opt ani la Bacau.


Fata de primul tur, acum prezenta la vot a fost una dintre cele mai slabe, cu o medie pe tara de 33%, comunicata la ora 17,00 de catre Biroul Electoral Central. Este considerata, de catre specialisti, o prezenta obisnuita pentru turul al doilea. Cea mai mare aaudientaO s-a inregistrat in orasele unde si disputa politica a fost intensa.


Este vorba despre Cluj, unde lupta dintre Emil Boc si Ioan Rus este mai stransa. O situatie similara a fost si la Bacau, ca si la Iasi sau Brasov.


In orasul de la poalele Tampei, turul al doilea s-a disputat intre candidatii Aliantei. La fel s-a intamplat si la Ramnicu Valcea.


Rezultatele acestor alegeri locale, luand in calcul si pe cele de la 6 iunie, cand au fost desemnati consilierii locali, judeteni, precum si o mare parte a primarilor, indica un avans al Aliantei PNL-PD.


In cazul in care sunt insumate rezultatele de la consilierii judeteni (care reprezinta expresia votului politic), Alianta are cu circa doua procente mai mult decat partidul aflat acum la guvernare.


PSD a sustinut ca are cele mai multe voturi, pentru ca a luat in calcul voturile pe care le-au intrunit separat cele doua partide ale Aliantei D.A.


Dupa o astfel de aritmetica, PSD s-a clasat pe locul intai, urmat de PNL si, apoi, de PD.


Dupa numarul de mandate de primari, PSD are cele mai multe, insa, judecand dupa criteriul marilor orase (cu un numar mult mai mare de locuitori), Alianta detine cele mai multe mandate. zf@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO