Prima pagina

Progres la negocierile din Macedonia

03.08.2001, 00:00 8



Negocierile de pace din Macedonia au inregistrat un progres major dupa ce miercuri seara s-a anuntat un acord de principiu privind statutul limbii albaneze. Chestiunea folosirii limbii albaneze in administratie si invatamant era unul din principalele puncte de divergenta din cadrul negocierilor.

"Dupa lungi discutii, liderii celor mai mari patru partide din tara si-au armonizat, provizoriu, pozitiile in legatura cu chestiunea limbii. Este o conditie pentru ca celelalte probleme, inclusiv cea a politiei, sa fie reglementate ", se arata intr-un comunicat al Presedintiei macedonene.

"Este un pas inainte semnificativ in privinta celei mai sensibile dintre probleme. Negocierile se vor relua vineri, la Ohrid", afirma comunicatul.

Acordul fusese confirmat anterior de mediatorii occidentali FranA§ois Léotard si James Pardew, care subliniasera insa ca oficializarea sa depinde de o reglementare globala, la care negociatorii macedoneni si albanezi vor continua lucreze astazi. Potrivit diplomatilor occidentali, limba albaneza va fi folosit in administratie in zonele unde albaneza reprezinta cel putin 20% din populatia locala.

Insa ministrul macedonean de interne Liube Boskovski continua sa insiste asupra faptului ca singura modalitate de rezolvare a crizei din tara este infrangerea pe plan militar a rebelilor albanezi.

Situatia din teren pare sa-i dea dreptate, dupa ce ieri la Tetovo au izbucnit noi schimburi de focuri intre armata si rebeli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO