Prima pagina

Procesul de pace din Ulster, salvat la limita de protestanti

29.05.2000, 00:00 11



Protestantii si catolicii se pregatesc sa guverneze impreuna in Irlanda de Nord, dupa ce sambata primii au aprobat revenirea in executiv, dand o noua sansa procesului de pace din Irlanda de Nord.

Decizia Partidului Unionist din Ulster (UUP) de a relua colaborarea cu republicanii, aprobata printr-un vot foarte strans de conducerea formatiunii, a salvat practic acordul de pace din Irlanda de Nord, semnat in aprilie 1998, relateaza Reuters.

Londra si Dublinul si-au exprimat bucuria fata de decizia UUP, iar Sinn Fein, aripa politica a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a salutat la randul ei decizia istorica a protestantilor. La Washington, presedintele american Bill Clinton a declarat ca, in sfarsit, "vantul sufla din nou in panzele corabiei pacii". "Sunt incantat de faptul ca, in urma evenimentelor istorice de astazi, procesul de pace din Irlanda de Nord a revenit pe cursul normal", a adaugat Clinton.

Liderul UUP, David Trimble, a avertizat totusi ca succesul procesului de pace depinde de respectarea, de catre IRA, a promisiunii de a-si neutraliza armele, punand astfel capat conflictului cu autoritatile de la Londra. "Sa fie foarte clar. Eu si colegii mei ii vom obliga pe republicani sa respecte promisiunile pe care le-au facut", a declarat Trimble la scurt timp dupa ce comitetul de conducere al UUP a aprobat, cu 53% din voturi pentru si 47% impotriva, revenirea in guvern alaturi de catolici.

Ura adunata de-a lungul deceniilor de conflict de catre catolici si protestanti nu va putea fi stearsa prea usor, iar Trimble va avea in continuare de luptat din greu cu adversarii din propriul partid, care nu doresc sa guverneze alaturi de catolici. Practic, in acest moment in cadrul UUP se va da o lupta continua intre Trimble si Jeffrey Donaldson, liderul celor care nu doreau revenirea in guvernul autonom.

Totusi, in Irlanda de Nord a reinviat speranta ca guvernul de coalitie, care va incepe sa functioneze de maine, va putea reusi treptat sa puna capat adversitatii dure care a marcat de generatii intregi viata politica din provincie.

"Nu am rezolvat toate problemele, dar in mod clar daca am rezolvat chestiunea instaurarii unor institutii politice functionale, dificultatile vor fi mult mai usor de abordat", a declarat ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Peter Mandelson.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO