Prima pagina

Procesatorii de carne s-au apucat de investitii in crescatorii

14.06.2004, 00:00 16



Criza interna a producatorilor de carne de porc dar si barierele vamale care scumpesc marfa din import i-au determinat pe primii patru mari procesatori de mezeluri sa-si dezvolte propriile afaceri in zootehnie.



"Este evident ca pe piata romaneasca este in acest moment o criza la carnea de porc, iar producatorii interni nu pot furniza materia prima pe care procesatorii si-o doresc", spune Ovidiu Wencz, directorul general al producatorului de preparate din carne Tabco-Campofrio detinut de Campofrio Alimentacion din Spania. Tabco-Campofrio va investi in acest an 2-3 milioane de euro pentru popularea fermelor sale de porci, tinta fiind de 50-60.000 de capete peste doi ani. Tabco-Campofrio a avut anul trecut vanzari de 22 de milioane de euro, similare cu cele din anul precedent.



Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC) si directorul general al producatorului de mezeluri Angst Ro (vanzari de 25 de milioane de euro) a anuntat recent ca firma va investi in acest an aproximativ 4 milioane de euro in zootehnie dar si in alte sectoare. La randul sau, cel mai mare jucator de pe piata procesatorilor de carne, Cris-Tim, cu vanzari anul trecut de 80 de milioane de euro, a anuntat ca a definitivat recent construirea adaposturilor pentru animale si, in acest an, le va popula cu 15.000 de porci - numar ce va fi dublat anul viitor. De altfel, Cris-Tim a achizitionat o ferma la Boldesti Scaeni unde mai are vaci si un iaz de peste.



Si Aldis Calarasi (vanzari anul trecut de 40 de milioane de euro) foloseste, in continuare, intr-o proportie covarsitoare materie prima din import in special din SUA si Canada, dar a achizitionat si o ferma de animale pe care doreste sa o populeze cu porci.



O schimbare pe piata carnii de porc va avea loc odata cu intrarea celui mai mare producator de profil din SUA, Smithfiled, care a achizitionat o parte din activele fostui Com-Tim.



"Ma bucur sa vad ca Smithfield a cumparat o mare parte din activele Com-Tim Timisoara si sper sa ii dea drumul cat mai repede pentru ca piata autohtona a materiei prime pentru procesatorii de carne este foarte dezordonata. Eu cumpar carne de la fabricile Smithfield din SUA si ar fi mult mai avantajos sa iau de la Timisoara", afirma George Naghi, presedintele Aldis Calarasi.



Si Sorin Minea de la Angst crede ca sosirea celui mai mare crescator de porci din lume Smithfiled pe piata romaneasca prin cumpararea fostului combinat Com-Tim Timisoara va ave o influenta benefica asupa priducatorilor interni de preparate din carne.



"In momentul de fata, Romania produce una dintre cele mai scumpe carni de porc din Europa ", spune Minea. Importurile reprezinta o alternativa pentru procesatorii interni, insa acestea sunt amenintate din sase in sase luni de marirea taxelor vamale la 20% la presiunea crescatorilor interni de porci. De altfel, aceste importuri creaza disensiuni chiar intre procesatorii de carne prin prisma zonelor defavorizate unde aterizeaza mii de tone de carne fara taxe vamale.





stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO