Prima pagina

Problemele cu FMI: inflatia, arieratele, administratia publica si pensiile

24.08.2000, 00:00 16



Programul convenit cu Fondul Monetar International are patru "puncte critice", si anume depasirea inflatiei, arieratele, un numar prea mare de angajati in sectorul bugetar si salariile prea mari ale acestora, precum si majorarea pensiilor.

"Pe langa realizarile inregistrate, sunt si probleme, asa incat negocierile dintre Guvern si delegatia FMI nu vor fi usoare, asa cum niciuna dintre negocieri nu a fost usoara", a spus consilierul primului-ministru, Adrian Vasilescu.

Guvernul a stabilit criterii ferme pentru reducerea arieratelor, legandu-le de salariile angajatilor si ale managerilor. A fost mai complicat cu salariile angajatilor, deoarece exista un decalaj imens intre legile salarizarii si prevederile Constitutiei, a explicat Vasilescu.

Executivul si-a propus reducerea cu 65.000 a numarului de angajati din adminstratie in 2000 prin Legea bugetului de stat,. Vasilescu a recunoscut esecul acestei politici, insa a spus ca in acest an a fost facut un inceput.

"Desi Guvernul a dat un exemplu prin reducerea la jumatate a numarului de posturi, ministerele si celelalte institutii nu l-au urmat", a mai spus Vasilescu.

El a tinut sa sublinieze ca, spre deosebire de alte dati, Executivul se va prezenta la aceasta runda de negocieri cu FMI si cu cateva realizari: reducerea dobanzilor interbancare, realizarea de exporturi in valoare de 5 miliarde dolari in prima jumatate a anului.

"Romania va putea sa depaseasca cele 10 miliarde dolari de exporturi prognozate", a spus Vasilescu.

"FMI nu va putea sa nu tina seama de aceste realizari", a apreciat el. El a mai spus ca, desi criteriul de injumatatire a inflatiei nu a fost indeplinit din cauze care nu sunt imputabile Guvernului, in anul acesta, fata de 1999, va avea loc o importanta reducere a inflatiei cu cel putin 20 de procente". Pe parcursul anului trecut, nivelul inflatiei a fost de 54%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO