Prima pagina

Primul spital privat de 100 de paturi din Romania

20.05.2004, 00:00 31



Cea mai puternica implicare in asigurarile private din Romania se anunta a fi cea a Interamerican, o companie elena de asigurari care face parte din grupul pan-european Eureko. Interamerican va pune in vanzare polite de asigurari de sanatate din aceasta toamna. Furnizorul serviciilor medicale va fi reteaua de clinici Medysistem, o companie detinuta tot de Eureko.Atuul principal al Medysistem, deci al Interamerican, va fi spitalul privat, aflat in curs de finalizare.



Dar in ce consta proiectul Interamerican?



George Valais, directorul proiectului de asigurari private de sanatate (APS) din cadrul Interamerican, spune ca ideea este ca polita sa ofere "comprehensive health insurance", adica o asigurare completa de sanatate, care sa includa: vizitele obisnuite la doctor, consultatiile, analizele de laborator, diagnosticul si spitalizarea, daca este necesar.



Ingrijirea medicala este organizata ca o piramida, pe trei nivele. La nivelul unu, de baza, sunt cabinetele medicale - doctorii care fac consultatii. Adica medicii de familie si medicii specialisti. La nivelul doi, centrele de diagnostic si clinicile.



Daca medicul generalist recomanda o investigatie sau trimiterea la un medic specialist, urmeaza nivelul doi: clinicile si centrele de diagnostic. "Vom colabora cu centrele de diagnostic si clinicile care sunt acum pe piata. Daca nu exista destula acoperire intr-o anumita zona, vom construi propriile noastre centre. Peste doi ani, Medysistem va avea cinci noi clinici. Acum sunt doua in constructie in Bucuresti.



"Clientul va primi o lista si va putea merge la oricare din aceste centre", explica Valais.



La nivelul trei, spitalul. Spitalul Euroclinic, construit ca o aripa privata a Spitalului de Urgenta Floreasca, va lucra in primul rand in cadrul retelei de asigurare pe care o va dezvolta Interamerican, dar va incheia contracte si cu alte companii de asigurare.



Mai mult, spitalul, care va avea circa o suta de paturi, va oferi servicii si pacientilor care platesc pe loc. Spitalizarea va costa 70 de $ pe zi, la care se vor adauga costurile tratamentului si operatiei.



Orice pacient, asigurat sau platitor direct, care va dori sa fie operat de un anumit doctor o va putea face, spitalul asistand cele doua parti in incheierea unui contract.



n spital va lucra si o parte din personalul medical din Floreasca, care va avea, dealtfel, si posibilitatea sa cumpere pana la 20% din actiunile spitalului.



Spitalul construit de Eureko va fi legat prin doua pasarele de Spitalul Floreasca. Helioportul de pe acoperisul noului spital va fi utilizat si de Spitalul Floreasca.



Spitalul, in care se vor fi investite circa 12 milioane de euro, va ocupa rolul central in arhitectura viitorului sistem de asigurari de sanatate privat dezvoltat aici de Eureko.



Acesta va fi primul spital privat construit de un investitor strain in Romania. In spital vor lucra 50 de medici angajati permament si 200 de colaboratori.



Monica Lazar, care se ocupa de segmentul operational in cadrul proiectului de APS al Interamerican, spune ca proiectul este inca in "faza de implementare".



"In principiu vom avea doua categorii de polite: asigurari de grup, adresate companiilor pentru angajatii lor, si asigurari individuale. Fiecare dintre acestea vor fi, la randul lor, de doua tipuri: un pachet cu acoperire standard si un pachet cu acoperire extinsa", explica Lazar.



Pentru ambele categorii de polite sunt incluse: vizite la medic, un control anual (check - up), diverse tipuri de analize, vizite acasa, asistenta de urgenta, examene de diagnostic. Pentru asigurarea de tip premium, va exista posibilitatea unei a doua opinii, operatii in strainatate pentru cazuri majore, asigurare medicala gratuita pentru calatorii in strainatate.



Cum se vor accesa serviciile?



"Vom avea un call center care va functiona 24 ore din 24. Aici vor suna cei care au cumparat o polita si vor afla ce trebuie sa faca. Daca trebuie sa mearga la clinica, daca nu direct la spital sau daca au nevoie de ingrijire medicala la domiciliu. Pacientii vor primi un card pe care il vor prezenta oriunde avem noi contracte".



Lazar spune ca preventia este importanta.



"Mizam mult pe pe preventie. In Romania nu exista, sau s-a pierdut, cultura controlului medical anual. Noi vrem ca acesta sa fie un element esential: este mult mai usor si pentru noi si pentru client ca acesta sa nu devina pacient, sa prevenim"



Ca strategie de lansare pe piata, compania are ca obiectiv atat vanzarea prin forta proprie de agenti, cat si prin brokeri, in cazul asigurarilor de grup. Interamerican mizeaza pe 15.000 de asigurati in primul an de activitate, iar apoi o crestere semnificativa a numarului acestora.



Compania pariaza de asemenea pe atragerea in sistem a unui numar mare de expati care lucreaza in Romania, si care pana acum nu au avut de unde cumpara aceasta asiguarre privata de sanatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO