Prima pagina

Prima Pensie si OTP isi vand fondurile de pensii obligatorii

05.03.2008, 18:39 19

Prima Pensie si OTP au decis sa isi vanda fondurile de pensii private obligatorii si au inceput negocieri cu alti administratori pentru a iesi din aceasta afacere, au declarat pentru ZF surse de pe piata.
OTP si Prima Pensie au strans fiecare putin peste 20.000 de participanti in campania de patru luni a pensiilor private obligatorii. Ungurii de la OTP s-au clasat pe locul 12, cu 20.347 de clienti in fondul sau de pensii, in timp ce slovenii de la Prima Pensie au ocupat locul 13, cu 20.004 clienti. Acum, cele doua companii de pensii au decis sa isi vanda portofoliile de clienti si cauta posibili cumparatori printre ceilalti administratori, au declarat pentru ZF surse de pe piata. Zilele trecute, si despre Zepter (fondul de pe locul 16, cu 1.558 de clienti) a aparut pe piata stirea privind decizia de vanzare in urmatoarele doua-trei luni.
Cele doua companii (OTP si Prima Pensie) nu au confirmat insa oficial intentia de vanzare. OTP nu a dorit sa comenteze, in timp ce Prima Pensie a declarat ca angajamentul companiei pe aceasta piata este pe termen lung si ca nu a fost luata o astfel de decizie. Atat Prima Pensie, cat si OTP aveau in plan cote de piata de 10% fiecare, insa rezultatul final a fost o cota de piata de cate 0,5%.
"Prima Pensie a facut acum ceva timp un tur de piata, prezentandu-si intentia de a vinde", a declarat pentru ZF un administrator. Potrivit surselor, Prima Pensie a discutat vanzarea portofoliului de clienti si cu administratori de top 10, si cu unii mai mici. Pretul cerut pe participant de Prima Pensie a fost de 200-250 de euro, au aratat sursele. Prima Pensie a fost infiintata de grupul sloven Prva, in parteneriat cu BERD, care detine 25% din Prima Pensie Fond de Pensii.
Prima Pensie a investit 13,2 milioane de lei (circa 3,6 mld. euro) numai in capitalul social, investitiile totale cuprinzand insa si o campanie de promovare (inclusiv pe TV) si comisioanele platite agentilor de vanzare.
Maghiarii de la OTP se afla si ei in discutii de vanzare. In decembrie anul trecut, Marius Floarea, fostul CEO al OTP Fond de Pensii, a parasit compania, in urma unui "acord amiabil" cu grupul OTP. Desi nu au fost declarate oficial motivele plecarii, comunicatul oficial al OTP amintea ca performantele OTP Fond de Pensii de a atrage clienti au fost mult sub estimarile fondului. Surse din piata au declarat insa ca motivul plecarii lui Floarea a fost de fapt decizia grupului OTP de a-si vinde fondul de pensii. Investitia grupului maghiar in fondul de pensii a fost de 26 mil. lei (7 mil. euro) numai in capitalul social, la care se adauga si celelalte cheltuieli.
Potrivit legislatiei, un fond de pensii private obligatorii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de participanti in momentul in care implineste trei ani de functionare. Pe piata exista in acest moment opt fonduri cu mai putin de 50.000 de clienti, adica fondurile clasate pe locurile 11-18. Estimarile companiilor mari de pe piata arata insa ca pragul minim pentru ca un fond de pensii obligatorii sa poata supravietui si sa isi recupereze cheltuielile este de 100.000 - 150.000 de participanti. "Luand in calcul ultimele date disponibile, inclusiv nivelul contributiilor, conturile goale si restul informatiilor, o estimare arata ca fondurile ar trebui sa aiba cel putin 150.000 de clienti pentru a-si putea recupera investitiile", a comentat Radu Vasilescu, CEO al ING Fond de Pensii, liderul pietei.
Negocierile pentru vanzarea portofoliilor de clienti sunt insa blocate in acest moment din cauza lipsei legislatiei - piata asteapta o norma de fuziuni si achizitii din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), fara de care consolidarea nu poate avea loc. Aceasta norma se afla inca in dezbatere interna la CSSPP, urmand sa dureze inca cel putin o luna intre lansarea acesteia in dezbatere publica si momentul adoptarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO