Prima pagina

Prima oferta 3G de la Zapp: internet mobil nelimitat, la 70 de euro pe luna

Prima oferta 3G de la Zapp: internet mobil nelimitat, la 70 de euro pe luna

Chris Bataillard, CEO al Zapp: Cifra de afaceri inregistrata anul trecut de Zapp a fost aproape egala cu cea inregistrata in 2006, de 126 de milioane de dolari, in ciuda faptului ca am fost afectati puternic de evolutia cursului valutar. Desi tarifele noastre erau exprimate in dolari, toate costurile noastre erau in lei sau euro.

24.07.2008, 19:08 68

Telemobil, compania detinuta de grupul Saudi Oger din Arabia Saudita care opereaza reteaua de telefonie mobila Zapp, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 126 mil. dolari, in conditiile in care operatorul nu a derulat nicio campanie publicitara si a lansat doar cateva produse pe piata.
"Cifra de afaceri inregistrata anul trecut de Zapp a fost aproape egala cu cea inregistrata in 2006, de 126 de milioane de dolari, in ciuda faptului ca am fost afectati puternic de evolutia cursului valutar", a declarat intr-un interviu pentru ZF Chris Bataillard, CEO al Zapp. "Desi tarifele noastre erau exprimate in dolari, toate costurile noastre erau in lei sau euro", a adaugat el.
Si Vodafone, al doilea jucator de pe piata de telefonie mobila, care a practicat in primele noua luni ale anului trecut tarife exprimate in dolari, a acuzat un impact negativ al cursului de schimb pentru cifra de afaceri pe anul trecut.
Bataillard a evitat sa ofere orice alte detalii legate de rezultatele financiare ale Zapp din 2007 sau estimari privind businessul din acest an. "2008 este un an de reconstructie pentru Zapp. Ne-am concentrat pe constructia retelei 3G, am demarat un upgrade si pentru reteaua CDMA, urmeaza sa lansam noile oferte pe voce si date. Acesta este focusul nostru in anul curent", a spus seful Zapp.
Zapp a lansat in aceasta luna prima sa oferta comerciala bazata pe reteaua noua, dezvoltata pe tehnologia 3G, respectiv un abonament de internet mobil fara nicio limita de trafic, care are un cost lunar de 70 de euro, inclusiv TVA. Acesta este primul abonament de acest tip, fara o limita de trafic, lansat pe piata locala. In aria de acoperire a retelei 3G a Zapp viteza de descarcare a datelor este de 7,2 Mbps, in timp ce viteza de incarcare a datelor este de pana la 384 Kbps.
In prezent, abonamentul Zapp Online Express 3G nu poate fi contractat prin magazinele partenere Zapp, ci doar prin forta de vanzari directe a operatorului.
"In acest moment, abonamentul poate fi utilizat doar de clienti care detin deja un modem 3G compatibil, care sa poata fi utilizat cu cartela sim furnizata de Zapp. Intr-un termen de zece zile, vom avea insa si cardurile de date necesare", a spus Bataillard, care a precizat ca operatorul a purtat negocieri cu furnizorii de echipamente pentru a obtine un pret care sa stimuleze vanzarile pe piata locala. Compania va lansa in toamna acestui an o noua oferta pe serviciile de date.
Operatorul, care furniza servicii de voce si date pe baza unei retele dezvoltate pe tehnologia CDMA, dezvoltata de compania americana Qualcomm, in banda de frecventa de 450 MHz, a luat decizia de a construi o alta retea, dedicata exclusiv serviciilor de date, pe baza tehnologiei UMTS - care este utilizata si de Orange si Vodafone pentru serviciile 3G. Zapp este singurul operator din Romania care utilizeaza tehnologia CDMA, toti ceilalti jucatorii construind retele bazate pe tehnologia GSM.
In ceea ce priveste serviciile de voce, Zapp are de asemenea planuri mari. Compania a relansat recent serviciul Zapp FixTel - un serviciu de telefonie mobila ce este furnizat printr-un terminal asemanator unui telefon fix clasic. Terminalul are atasat un numar de telefon ca in cazul unui mobil "obisnuit" Zapp si poate fi utilizat si pentru a accesa servicii internet. Compania urmareste sa ii ataseze acestui terminal si un numar de telefon fix astfel incat utilizatorii sa aiba acces la tarife mai mici pentru apelurile catre retele de telefonie fixa, iar apelurile catre aceste terminale sa devina, in acelasi timp, mai ieftine. Practic, in viitor, un client Zapp FixTel va avea doua numere de telefon alocate telefonului: unul din clasa de numerotatie fixa si un altul precum un mobil Zapp.
Orange si Vodafone ofera de asemenea servicii de telefonie fixa.
Un alt produs care va fi relansat este cel de telefonie mobila prin internet, lansat anul trecut de operator. Zapp Global Free le permite clientilor companiei sa primeasca si sa efectueze apeluri nelimitate, direct de pe telefonul mobil sau fix, oriunde in lume. Dupa activarea unei optiuni, abonatii Zapp pot fi sunati gratuit si nelimitat de oricine de pe un calculator conectat la internet pe care este instalat un soft special furnizat de Zapp. "Este un produs care a fost creat pe baza unei idei care imi apartine. Oferta urmeaza sa fie relansata. In viitor, tinta este ca apelurile sa fie posibile si catre aplicatiile de mesagerie instantanee de la Yahoo! si Microsoft", spune Bataillard.
Compania a lansat ieri un nou serviciu de voce, care le permite clientilor Zapp sa-si "instaleze" pe telefonul mobil un al doilea numar, noutatea fiind aceea ca al doilea numar este unul de telefonie fixa, care poate fi alocat unui numar de sase tari. Practic, un client Zapp poate avea pe terminalul mobil si un numar de telefon fix din Franta, Marea Britanie, Spania, Italia, Germania sau SUA - fapt care ii confera acces la tarife reduse pentru apelurile catre retele de telefonie din tarile respective. De asemenea, apelurile originate in tarile respective catre numarele fixe "instalate" pe terminalele Zapp vor fi taxate ca apeluri nationale.
Pentru a contracta acest serviciu un utilizator Zapp trebuie sa opteze pentru activarea optiunii "Zapp Country", care are un tarif lunar de 7 euro.
"Instalarea" unor numere de telefon fix cu numerotatie de Germania sau SUA pe telefoane mobile din Romania este "perfect legala", spune Bataillard, care afirma ca serviciul are drept tinta doua mari categorii de utilizatori: expatii din Romania si romanii care au rude plecate la munca in strainatate.

La ce oferte lucreaza Zapp

lansarea unui terminal asemanator ca forma celor Blackberry, care vor permite acces la e-mail si mesagerie instantanee

utilizatorii serviciului Zapp FixTel vor avea alocat pe acelasi terminal doua numere de telefon

relansarea serviciului de telefonie prin internet Zapp Global Free

extinderea gamei de telefoane mobile, inclusiv cu terminale ieftine, potrivite pentru utilizatorii de cartele preplatite

relansarea ofertelor de telefonie mobila si fixa si includerea in oferta a unui portofoliu complet de servicii de date 3G

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO