Prima pagina

Preturile apartamentelor se pregatesc de scadere, cred agentii imobiliari

10.03.2005, 00:00 35

Anul acesta ar putea reprezenta momentul de varf al preturilor la apartamentele de bloc, reprezentantii agentiilor imobiliare estimand ca debutul lui 2006 va marca inceputul declinului. Motorul temperarii pietei imobiliare pe acest segment vor fi proiectele de ansambluri rezidentiale care urmeaza sa fie puse in practica.


"In acest moment, pe segmentul apartamentelor medii exista proiecte de investitii in valoare de 100 - 150 de milioane de euro la nivelul intregii tari. Daca aceste proiecte se vor realiza, estimam ca de la sfarsitul acestui an si inceputul anului viitor preturile vor incepe sa scada cu 10-20%, iar in Capitala ar putea ajunge chiar la jumatate", a declarat ieri Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI).


El a explicat ca noile proiecte vor aduce pe piata apartamente mult mai ieftine decat cele din blocurile construite inainte de 1990 astfel incat cumparatorii nu vor mai plati 600 - 800 de euro pe metrul patrat ca in prezent.


De exemplu, Vasile Turcu, proprietarul grupului de firme Romconstruct, spune ca anul viitor va livra pe piata bucuresteana doua astfel de proiecte, pretul de vanzare pentru noile apartamente situandu-se intre 425 si 475 de euro pe metrul patrat.


Asta in conditiile in care pretul pe metrul patrat construit este de 350 de euro, iar finisajele sunt de nivel mediu.


"Cele doua proiecte - unul in Vergului si unul in Intrarea Dobroesti - vor fi finalizate la sfarsitul anului viitor si vor aduce pe piata imobiliara 5.000 de noi spatii locative - garsoniere, apartamente cu 2,3 camere", a declarat pentru ZF Vasile Turcu. El a adaugat ca primul lot de 1.000 de spatii locative va fi dat in folosinta in prima luna a anului viitor.


"Valoarea totala a investitiei pentru cele doua proiecte se ridica la 17,5 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro reprezinta pretul platit pentru teren", a mai spus Turcu.


In prezent, un apartament cu doua camere situat in cartierul Iancului, spre exemplu, costa 35.000-45.000 de euro, ceea ce inseamna un pret de circa 750 de euro pe metrul patrat la o suprafata de 60 mp.


Grupul Niro a anuntat la randul sau, recent, un proiect rezidential de 50 de milioane de euro - Central Park.


Proiectul este situat in cartierul Stefan cel Mare din Bucuresti si va include 500 de apartamente, urmand a fi finalizat in cel mult doi ani.


Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a aprobat recent proiectul de urbanism pentru autorizarea construirii locuintelor.


Scaderea preturilor la apartamentele de bloc este sustinuta si de alti jucatori din piata, care insa nu exclud o crestere a preturilor daca proiectele nu se vor finaliza.


"Este de asteptat o scadere a preturilor la finalul acestui an si anul viitor, daca nu vor interveni si alti factori. Oferta in crestere va permite preturilor sa ajunga la nivelul de toamna trecuta, adica cu 20% mai mici decat sunt in prezent. Nu am vazut insa buldozerele care sa sustina aceste proiecte", spune Mircea Cleciu, director general al companiei imobiliare Neocasa.


In ceea ce priveste ceilalti factori, el spune ca piata imobiliara a devenit una puternic speculativa, iar investitorii joaca pe o piata de mare risc si orice influenta se simte in pret.


"Au fost pe rand: inceputul creditelor ipotecare, evolutia dolar/euro, aprecierea leului si urmeaza introducerea leului greu. Toate aceste influente s-au resimtit in cresteri ale preturilor peste ritmul normal de crestere", a mai spus Cleciu.


Dincolo de proiectele de investitii pe acest segment, jucatorii de pe piata imobiliara spun ca mai exista si alte elemente care vor determina scaderea preturilor.


"In momentul de fata s-a ajuns la cotatii mult peste valoarea bunului propriu- zis, iar apartamentele rivalizeaza cu o constructie tip casa 'pe pamant'. In plus, desi creditele ipotecare sunt in continuare o sursa de finantare importanta, pe masura cresterii preturilor, creditul devine insuficient", a declarat Mirela Manea, directorul de marketing al companiei ESOP Consulting.


Nu toti cei care activeaza pe piata imobiliara sunt insa convinsi ca vom asista la scaderea preturilor la apartamente.


"La nivelul apartamentelor din blocurile clasice, construite inainte de anii '90, preturile nu au cum sa scada deoarece cererea depaseste oferta, iar acest gen de apartamente nu se construiesc in momentul de fata. Desigur, asta nu inseamna ca sectorul blocurilor clasice nu va fi atacat de investitori atunci cand piata apartamentelor de lux va fi saturata" , a spus Robert Teodorescu, director al Departamentului Vanzari Rezidentiale din cadrul Regatta.


La randul sau, Adrian Tomozei, directorul general al Transilvania Imobiliare, considera ca preturile nu vor scadea, deoarece nu este o oferta reala pe piata. "Ne-am dori sa scada, dar cererea continua sa fie foarte mare. Prin aceste zvonuri se incearca o scadere a preturilor, care nu se va intampla", a mai spus Tomozei.


Dupa 1989 nu s-a mai construit deloc pe segmentul apartamentelor medii, investitorii indreptandu-se catre locuintele de lux - vile sau apartamente - si birouri. Astfel presiunea a crescut pe spatiile locative si s-a accentuat o data cu aparitia creditelor ipotecare si imobiliare.


In 2004, preturile au ajuns atat de sus incat s-a intrat pe un palier pe care cererea si oferta au inceput sa se intalneasca tot mai greu.
miruna.lebedencu@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO