Prima pagina

Preturile apartamentelor de lux, in crestere cu pana la 25%

10.02.2005, 00:00 18

Preturile apartamentelor de lux s-ar putea majora cu pana la 25% in 2005, dupa ce in 2004 s-au inregistrat cresteri de pret pe toate segmentele pietei imobiliare.
"Principala cauza a acestei scumpiri este cererea mare de astfel de apartamente. Doar in ultimele 3 saptamani, compania noastra a incheiat tranzactii in valoare de 2 milioane de euro cu apartamente de lux", a spus Cezar Lazarescu, directorul general al companiei imobiliare Rom International Service (RIS).
Pretul acestor apartamente ar putea ajunge pana la 1.800-2.000 de euro/metru patrat, fata de 1.200-1.400 euro/mp pretul de tranzactionare in 2004. Nivelul preturilor incepe sa se apropie de cel intalnit si pe pietele din Ungaria, Polonia sau Cehia, este de parere Lazarescu.
Nu doar apartamentele de lux se vor scumpi in 2005. In majoritatea cartierelor din Bucuresti (Drumul Taberei, Crangasi, Militari, Rahova, Vitan, Tineretului) vom asista la o crestere de 10-15% a pretului apartamentelor in cladiri construite deja, pana la nivelul de 700-900 de euro/metru patrat, mai spune Lazarescu. Astfel, un apartament cu 4 camere in zona Piata Unirii ar putea ajunge la peste 120.000 de euro.
Un alt factor care va contribui la ridicarea nivelului preturilor in zonele din nordul Bucurestiului il constituie investitorii si companiile de constructii care cumpara terenuri tocmai pentru a dezvolta proiecte rezidentiale care au termen de livrare sfarsitul anului 2005 si inceputul anului 2006. Pretul la care acesti dezvoltatori cumpara terenurile variaza intre 1.000 si 1.200 de euro/metru patrat.
"Probabilele mutatii ale cererii pe piata rezidentiala, in sensul cresterii ofertei in imobile noi de apartamente, situate la preturi intre 700 si 1.000 de euro/metru patrat construit in zone semicentrale si periferice vor influenta sensibil segmentul apartamentelor in imobile construite inainte de 1990", a afirmat Vlad Sabadus, directorul general al companiei imobiliare Asco Properties.
Bucurestiul a fost martorul unei cresteri spectaculoase a preturilor apartamentelor situate in zonele semicentrale, trend care se va mentine si in 2005, cauzat in principal de viitoarea denominare a monedei nationale, fluctuatiile cursului valutar, dar si de afluxul de forta de munca ce intentioneaza sa se stabileasca in Capitala, se arata in studiul RIS.
Cresterea preturilor proprietatilor imobiliare a inceput sa se faca simtita in urma cu 2-3 ani, iar in unele cazuri valoarea de piata a imobilelor, fie rezidentiale, spatii comerciale sau birouri, a crescut cu 300 sau chiar cu 400%
In urma cu 2 saptamani, Dan Ioan Popp, presedinte si CEO al companiei Impact, ameninta asupra unei eventuale crize in care va intra piata imobiliara din Romania, in conditiile in care din numarul total de tranzactii, aproximativ 600.000, doar 35.000-40.000 implica tranzactii cu case noi, restul avand ca obiect imobile de mana a doua, si mai ales apartamente.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO