Prima pagina

Powell: Nici o decizie privind extinderea loviturilor in Irak

04.12.2001, 00:00 12



Secretarul american de Stat, Colin Powell, a declarat ca Statele Unite nu au luat "nici o decizie" cu privire la o eventuala extindere in alte tari a operatiunilor militare din Afganistan, in special in Irak.

Presedintele irakian Saddam Hussien ar trebui, totusi, sa fie "ingrijorat", a adaugat Powell, subliniind ca regimul sanctiunilor ONU tocmai a fost prelungit, cu acordul Rusiei, principalul sustinator al Bagdadului in Consiliul de Securitate.

Powell a reafirmat ca Washingtonul banuieste Bagdadul ca-si continua programele sale de achizitionare a armelor de distrugere in masa si a spus ca Statele Unite ar primi favorabil o indepartare de la putere a lui Saddam Hussein.

@Conducerea Aliantei Nordului (sau Frontul Unit) este pregatita sa-i accepte pe Hamid Karzai, Abdul Sattar Sirat, Sibghatullah Mojaddedi sau Sayed Ahmed Gailini drept candidati pentru conducerea viitorului guvern interimar, se arata intr-un comunicat dat publicitatii ieri la Kabul, la incheierea unei reuniuni.

Karzai este un lider pastun apropiat regalistilor. Sirat este un apropiat al fostului rege Mohammed Zaher Shah. Mojaddedi a fost primul presedinte interimar afgan in 1992, dupa prabusirea regimului prosovietic, iar Gailini este un alt regalist.

@ Delegatii afgani la conferinta de la Bonn cu privire la tranzitia politica din Afganistan au reusit sa ajunga la un acord referitor la partajarea puterii la Kabul, acord care "va fi semnat marti ( astazi, n.r)", a afirmato sursa din cadrul delegatiei Aliantei Nordului.

Delegatia fostului rege al Afganistanului, Zaher Shah, "va prelua conducera guvernului interimar, in timp ce ministrii vor fi repatizati intre diferitele grupari, in functie de ponderea lor", a precizat sursa.



Mancarea, bautura si medicamentele echipelor care vor participa la turneul final al Cupei Mondiale din 2002 din Japonia si Coreea de Sud vor fi supuse unor teste de depistare a sporilor de antrax si a altor virusi.

"Nu ne vom asuma nici un risc in legatura cu securitatea competitiei. Pe langa faptul ca ne vom asigura ca mancarea nu este infestata, s-ar putea ca zborurile sa fie interzise in apropierea terenurilor de antrenament si a stadioanelor", a declarat presedintele Comitetului de Securitate al FIFA, Antonio Matarrese.

Masurile de securitate au fost intensificate in urma atentatelor teroriste de pe 11 septembrie din Statele Unite si a atacurilor cu spori de antrax, care le-au urmat.

"Va fi cea mai sigura Cupa Mondiala pentru toti cei implicati, jucatori, antrenori, echipe tehnice si suporteri", a spus Matarrese.

Oficialul FIFA a subliniat faptul ca Japonia si Coreea aveau planificate masuri riguroase de securitate inca inainte de atacurile din Statele Unite ale Americii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO