Prima pagina

PNL si ApR decid astazi pe ce drum o vor lua

14.07.2000, 00:00 24



Consiliile Nationale ale PNL si ApR vor decide astazi soarta aliantei preelectorale dintre cele doua partide, neclara, deocamdata, din cauza preferintelor diferite pe care conducerile celor doua formatiuni le au pentru sustinerea tandemului presedinte - premier.

Majoritatea reprezentantilor filialelor ApR au decis ieri, in cadrul Biroului Executiv largit, sa propuna Consiliului National o rezolutie potrivit careia formatiunea sa mearga in alegeri pe liste proprii, cu Teodor Melescanu drept candidat la presedintie si cu Theodor Stolojan ca sef al viitorului Guvern. Declaratia a fost facuta la finalul sedintei de Teodor Melescanu, presedintele ApR, care a precizat ca nu a obtinut inca acordul lui Stolojan. Potrivit lui Melescanu, chiar si in cazul rezolutia va fi votata, ApR va fi dispusa sa negocieze in continuare cu PNL formarea unei "noi structuri", precum si cu Initiativa Social-Liberala.

Obiectivul ApR, a aratat liderul sau, este castigarea fotoliului de la Cotroceni si a unui numar suficient de parlamentari, astfel incat Alianta sa nu poata fi omisa din nici o varianta de echipa guvernamentala, a spus Melescanu. El a admis ca ApR va studia si posibilitatea alierii cu PDSR, daca intre cele doua partide va exista o compatibilitate de programe.

La randul sau, Biroul Permanent Central al PNL urma sa decida aseara, dupa inchiderea editiei, ce solutie va recomanda Consiliului National invederea alegerilor.

Echipele de negociatori ai celor doua partide, alaturi de reprezentantii ISL, s-au intalnit miercuri seara si, dupa patru ore de negocieri, au decis sa supuna aprobarii conducerilor sprijinirea unui tandem comun. Spre deosebire de zilele trecute insa sefii negociatorilor, Valeriu Stoica, respectiv Teodor Melescanu, nu au mai invocat numele care ar urma sa completeze cuplul electoral, declarand ca decizia finala va apartine Consiliilor Nationale. Cu toate acestea Melescanu a afirmat ca-si va apara cu tarie candidatura pentru functia de presedinte. "Nu am reusit sa finalizam discutiile, asa cum am fi dorit", a recunoscut el.

"Au fost discutii pe principii. Ele s-au bazat pe elementele comune urmand ca chestiunile mai greu de discutat sa fie lasat pentru Consiliile Nationale", a declarat Stoica.

Echipele de negociatori au convenit sa supuna conducerii celor doua partide adoptarea unei "decizii de principiu", in legatura cu necesitatea crearii unei "alternative politice" care sa promoveze "un program economic liberal si un set de politici sociale adecvate", a spus la randul sau Melescanu.

La acelasi nivel al "principiilor" s-a situat si discutia despre listele electorale, in eventualitatea participarii celor doua partide intr-o alianta. Melescanu a declarat ca "principiul paritatii" pe liste a fost reconfirmat si ca fiecare dintre cele doua partide isi va asuma includerea pe locurile rezervate a "personalitatilor recunoscute" din ISL.

Valeriu Stoica a refuzat sa spuna ce tandem va propune Biroul Permanent Central la sedinta Consiliului National, declarand ca sunt vehiculate mai multe variante. El a recunoscut ca in Birou exista o preferinta pentru sustinerea lui Theodor Stolojan la presedintie, dar a apreciat ca, mai important decat numele care vor completat tandemul, este acordul celor doua formatiuni pentru crearea unei "constructii politice noi". "Daca exista o perceptie comuna, toate celelalte probleme isi vor gasi rezolvarea", a adaugat el.

In cazul in care Consiliile Nationale vor sustine tandemuri diferite cele doua partide vor negocia alte posibilitati de colaborare, cum ar fi sustinerea reciproca in turul al doilea sau o alianta postelectorala, "chiar intr-un guvern", a spus la randul sau Nicolae Manolescu presedintele Consiliului National al PNL. "Noi nu puteam lua decizii, suntem doar negociatori", a adaugat Manolescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO