Prima pagina

PNL, inaintea PDSR la inregistrarea firmelor

22.03.2001, 00:00 12



Un grup de deputati liberali va depune astazi la Camera Deputatilor un proiect de lege care are drept scop simplificarea procedurilor de inregistrare si functionare a societatilor comerciale.

Este vorba despre un proiect ambitios care isi propune sa reduca la maximum 10 zile termenul de inregistrare a societatilor comerciale.

In acest moment, termenul pare neverosimil tinand cont de faptul ca un studiu al Bancii Mondiale arata ca Romania este unul dintre cele mai birocratice state, un investitor avand nevoie de peste 100 de avize pentru a-si putea deschide o firma.

De fapt, simplificarea procedurilor pentru constituirea unei firme este o intentie a Executivului, anuntata in urma cu doua saptamani de premierul Adrian Nastase.

Ieri, secretarul general al Guvernului aerban Mihailescu afirma ca echipa Nastase depune in continuare eforturi pentru reducerea numarului de avize necesare infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii.

El recunostea insa ca acest obiectiv nu este usor de indeplinit, deoarece "structurile existente in ministere si in alte organe ale administratiei nu te ajuta intr-un asemenea efort reformator".

Cu un pas inaintea Guvernului, PNL a initiat deja o lege in acest sens. Se pare ca liberalii si-au facut deja o strategie din a amenda in stil propriu Puterea, venind cu proiecte legislative in domeniile in care liderii PDSR isi anunta doar intentiile.

Exemplul eliminarii birocratiei pentru inregistrarea societatilor comerciale a fost precedat de propunerea cadrului legal pentru liberul acces la informatiile publice.

In acest caz deputatul PNL Mona Musca a luat-o inaintea ministrului informatiilor Vasile Dancu, inregistrand la Parlament initiativa legislativa privind accesul la informatiile publice.

Pentru proiectul care propune simplificarea procedurilor de inregistrare si functionare a societatilor comerciale, liberalii nu au negociat cu celelalte partide sustinerea politica in Parlament. Unul dintre initiatori, deputatul Eugen Nicolaescu considera ca "nimeni nu are motive sa se opuna acestui proiect".

Deputatul liberal spune ca noua procedura de inregistrare va fi unica si operativa, iar investitorii se vor adresa unui singur organism, pentru obtinerea actelor necesare inceperii functionarii societatilor.

Proiectul prevede crearea unui sistem informational si informatic unitar privind organizarea si functionarea unei societati, de la inregistrare pana la inchiderea acesteia.

Baza de date va fi administrata de Camera de Comert si Industrie, prin Oficiul Registrului si Comertului, care va avea si atributii de control al avizelor legale obtinute de societatile comerciale.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO