Prima pagina

PNL da girul politic Guvernului pentru privatizarea Sidex

02.08.2001, 00:00 15



Proiectul de lege privind privatizarea Sidex, pe care Guvernul il va initia pana la sfarsitul lunii august, are sanse sa fie promovat in Parlament in conditiile in care partidul de guvernamant ii are deja de partea sa pe liberali, iar celelalte formatiuni politice nu s-au pronuntat impotriva acestei initiative legislative.

PSD poate conta pe sprijinul parlamentar declarat al PNL pentru "legea Sidex", si pe cel implicit al UDMR, avandu-se in vedere ca aceasta formatiune este cel mai fidel aliat al partidului de guvernamant.

Senatorul Uniunii Vajda Borbela, membru al comisiei de privatizare, afirma ieri ca UDMR nu a avut inca o consultare pe marginea acestei initiative a Executivului.

Dar cum o decizie in acest sens este una politica, trebuie avuta in vedere afirmatia facuta de ministrul privatizarii Ovidiu Musetescu, care declara ca si pentru aceasta lege "coalitia cu UDMR functioneaza".

Partidul de guvernamant poate miza si pe sprijinul PNL pentru promovarea in Parlament a proiectului de lege privind privatizarea Sidex, chiar daca reprezentantii partidului liberal au cateva obiectii.

"Sunt cateva aspecte criticabile dar pe fond liberalii nu vor fi impotriva legii de privatizare a Sidex", a declarat ieri Valentin Ionescu, membru al Departamentului de studii economice al PNL.

Obiectiile fostului ministru al privatizarii fata de contractul Sidex sunt legate de perioada in care se poate face restructurarea Combinatului de la Galati, dar si de anumite clauze.

Restructurarea Sidex nu se poate face in doi ani, asa cum a anuntat Guvernul, sustine Valentin Ionescu, care apreciaza ca acest proces s-ar putea incheia in 2004-2005.

"Cand fac aceasta estimare iau in considerare nu numai marimea Combinatului, ci mai ales problemele juridice si sociale acumulate", argumenteaza fostul ministru. Reprezentantul PNL a criticat si clauzele contractului, afirmand ca o parte dintre acestea au ratiuni politice, nu economice.

In opinia lui Ionescu, la incheierea contractului Guvernul a avut in vedere faptul ca "Galati este o bomba cu ceas, care poate exploda" daca vor avea loc concedieri masive.

Facand o paralela intre privatizarea Sidex si cea a IMGB, Valentin Ionescu a acuzat PDS de "fariseism politic", argumentand ca vanzarea societatii bucurestene s-a facut in conditii comparabile cu cea a Combinatului de la Galati, pastrand insa proportiile. Fostul ministru a amintit ca din bancile Opozitiei, actualul partid de guvernamant a criticat la vremea respectiva privatizarea IMGB.

Mizand pe voturile parlamentarilor PNL si UDMR, partidul de guvernamant are asigurata majoritatea confortabila care i-ar permite sa aiba girul Parlamentului pentru privatizarea Combinatului de la Galati.



PD si PRM nu se pronunta

Parlamentarii PD si PRM nu s-au pronuntat inca asupra acestui proiect legislativ, motivand ca nu au suficiente informatii despre conditiile in care s-a semnat contractul.

Vicepresedintele democrat Emil Boc pune in discutie modalitatea juridica in care Guvernul a semnat contractul de privatizare.

"In acest moment Guvernul este intr-un impas legal pentru ca toate activitatile legate de contractele de privatizare nu trebuia demarate fara aprobarea Parlamentului", apreciaza liderul PD. El considera ca in prealabil ar fi trebuit consultate Comisiile economice si cele de buget-finante ale legislativului.

In ceea ce priveste pozitia pe care PD o va adopta fata de "legea Sidex", Emil Boc afirma ca democratii se vor pronunta dupa ce vor avea acces la datele contactului semnat recent de ministerul privatizarii si concernul anglo-indian.

Aceeasi pozitie o are si PRM. "Nu putem face evaluari pe baza informatiilor din mass-media. Asteptam ca ministerul sa ne puna la dispozitie documentele", afirma senatorul PRM de Galati Carol Dina, membru al Comisiei de privatizare. El sustine ca PRM doreste privatizarea Sidex, dar sub coordonarea Parlamentului si sa se faca intr-un mod "transparent".

Ministrul privatizarii Ovidiu Musetescu a avut marti o consultare cu Comisia de privatizare a Senatului si comisia speciale pentru privatizarea Sidex, avand ca obiect initierea de catre Guvern a unui proiect legislativ pentru privatizarea Combinatului, initiativa care ar putea fi promovata pe cale parlamentara intr-o sesiune extraordinara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO