Prima pagina

Pirateria din Romania, in crestere cu 26%

13.02.2008, 14:31 11

Pierderile cauzate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala au atins anul trecut in Romania 95 milioane dolari, in crestere cu 26% fata de 2006, cea mai serioasa amenintare pentru industrie fiind pirateria prin Internet, care a inregistrat cea mai accentuata crestere in 2007, arata Mediafax.

"Pirateria a continuat sa fie o problema importanta anul trecut in Romania. (...) Pierderile totale cauzate de piraterie s-au majorat in 2007 cu 20 milioane de dolari fata de nivelul din anul anterior si cu 39 milioane de dolari fata de 2003", potrivit raportului anual "Lista 301", publicat de Alianta Internationala a Proprietatii Intelectuale (IIPA).

Cea mai mare parte, respectiv 80 milioane de dolari, provine din pierderile cauzate de utilizarea ilegala a aplicatiilor de afaceri, reprezentand o crestere cu 17 milioane dolari peste 2006. In acest sector, rata pireteriei a fost de 70% anul trecut, nivel apropiat de cel din anul precedent.

O rata ridicata a fost consemnata pe segmentul aplicatiilor software de divertisment, respectiv 89%, fata de 77% in 2006, insa IIPA nu a putut aprecia nivelul pierderilor.

Pentru industria muzicala, estimarile arata pentru 2007 pierderi de 15 milioane de dolari, in crestere cu trei milioane de dolari fata anul anterior. Anul trecut, conform IIPA, au fost deschise 460 de dosare penale legate de vanzarea ilegala de muzica, in cazul a 173 de dosare procurorii au renuntat la continuarea procedurii de urmarire penala, 85 au fost judecate, iar in 31 de cazuri au fost condamnari.

IIPA apreciaza ca pirateria prin Internet a inregistrat o crestere accentuata in Romania, dupa ce rata de penetrare a conexiunilor in banda larga s-a majorat si preturile cerute de catre furnizori s-au redus, iar tot mai multi utilizatori folosesc protocolul de conectare directa intre calculatore (peer-to-peer P2P). Cea mai mare parte a fisierelor video sunt localizate in principal in retelele din Bucuresti si in alte cateva orase mari din Romania, printre care Timisoara, Galati, Cluj-Napoca, Ploiesti si Iasi.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO