Prima pagina

Piata petroliera are nevoie de investitii de 2,8 mld. dolari

21.07.2003, 00:00 17

Piata petroliera romaneasca are nevoie de investitii in suma de 2,7 - 2,8 miliarde dolari in urmatorii 3 - 5 ani, insa principala problema este aceea ca industria de profil nu genereaza suficient cash flow pentru a returna investitiile, potrivit lui Joel Maes, presedintele grupului de companii Shell in Romania.
Numai pentru a mentine rata actuala de productie de titei la 6 mil. tone pe an, sunt necesare investitii in injectii de tehnologie de circa 1 mld. $, in conditiile in care zacamintele aflate in exploatare se depleteaza (se epuizeaza). Pe de alta parte, rafinarii mari precum Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti au fiecare in parte nevoie de investitii de aproximativ 250-300 mil. $ pe termen scurt si mediu in capacitatile proprii, protectia mediului si imbunatatirea eficientei energetice. Aproximativ 200 mil. $ sunt necesare modenizarii retelei de distributie a carburantilor operate de SNP Petrom, in timp ce restul pietei petroliere interne are nevoie de investitii de aproximativ un miliard de dolari.
"Intr-o afacere intensiva din punct de vedere al capitalului asa cum este industria petroliera, investitorii se asteapta la o rata a profitului de cel putin 10% pentru un jucator serios, iar in cazul Shell, British Petroleum sau ExxonMobil, intre 12 si 15%, altfel actiunile scad. Or, piata romaneasca are o rata de 1-2 % in zilele ei bune", a declarat pentru Ziarul Financiar reprezentantul in Romania al celui de-al doilea grup petrolier din lume, operatorul anglo-olandez Shell.
Anul trecut, SNP Petrom a fost singurul jucator reprezentantiv al pietei ce a raportat profit, in conditiile in care grupul petrolier privat Rompetrol, respectiv companiile internationale precum Shell, MOL (Ungaria) sau Agip (Italia) au inregistrat pierderi, care au acuzat in repetate randuri politica de preturi a Petrom, ce nu tine cont de cotatia de pe piata internationala.
Potrivit reprezentantilor Shell, piata romaneasca s-ar putea reduce la jumatate din marimea actuala, daca aceasta nu se va liberaliza.
Piata petroliera romaneasca, cu trei afaceri de baza - extractie si productie, rafinare si distributie de carburanti, este estimata la aproximativ 4 mld. $.
Din punct de vedere al cererii de titei, aceasta va ramane constanta in urmatorii ani ca volum, intre 10-12 mil. tone pe an, pe fondul cresterii eficientei energetice, conform unor estimari ale oficialilor Shell.
Shell a investit in Romania peste 220 mil. $ din 1992, in domeniul explorarii si distributiei de carburanti. Shell activeaza prin intermediul firmelor Shell Romania SRL pe piata carburantilor auto (cifra de afaceri de 58,7 mil. $ si profit de 300.000 $ in primele cinci luni ale anului), respectiv Shell Gas Romania (cifra de afaceri 43 mil. euro in 2002). Ultima este o societate mixta constituita de Shell (55,5%) si Petrom (45,6%).
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO