Prima pagina

Piata medicamentelor, catre prima scadere din ultimii cinci ani

19.09.2003, 00:00 18



Piata romaneasca a medicamentelor a continuat sa scada si in al doilea trimestru al acestui an, desi majoritatea jucatorilor se asteptau la reinceperea cresterii odata cu clarificarea problemelor financiare din sistemul sanitar.



Numai ca problemele nu s-au clarificat, din contra, iar in perioada iulie 2002 - iunie 2003, consumul de medicamente a fost de 589,6 milioane euro, cu 2,2% mai mic decat cel din perioada aprilie 2002 - martie 2003, conform datelor furnizate de compania de cercetare a pietei Cegedim Bucuresti.



Scaderea generala a pietei, pentru prima data dupa patru ani in care consumul de medicamente s-a dublat, a venit pe fondul uneia din cele mai agitate perioade din istoria sistemului sanitar romanesc: datoriile statului catre producatorii de medicamente continua sa depaseasca valoarea de 250 de milioane de euro si nu exista semnale ca situatia se va imbunatati.



"Era normal sa intervina o scadere a pietei. Anul acesta au aparut probleme noi, care s-au adaugat obisnuitei crize financiare: spitalele si farmaciile au incheiat cu intarziere contractele cu casele de asigurari judetene iar plafoanele pentru medicamente compensate stabilitate farmaciilor au franat vanzarile", afirma Ioan Nani, director general al Antibiotice Iasi, al treilea producator roman de medicamente.



Scaderea vanzarilor catre spitale, urmare a reticentei acestora de a cumpara (datorita lipsei banilor si controalelor efectuate asupra politicilor de achizitii) a fost principala cauza a scaderii generale a pietei. In perioada iulie 2002 - iunie 2003, vanzarile catre spitale - 177,6 milioane de euro, au fost cu 5,1% mai mici decat in perioada aprilie 2002 - martie 2003.



Nici segmentul de retail nu a evoluat, in ciuda asteptarilor optimiste, stralucit, scazand cu 1% in perioada mentionata.



"Anul acesta au aparut primele efecte ale masurii de liberalizare a preturilor pe segmentul OTC (medicamente fara prescriptie - n.r.). Multe farmacii si companii de distributie au marit adaosurile pe acest segment, decizie care nu a primit un raspuns favorabil din partea consumatorilor datorita puterii de cumparare scazute. Scaderea segmentului de retail a fost cauzata, de asemenea, de intarzierea de aproape doua luni cu care s-a aplicat noua lista a preturilor de referinta pentru medicamentele compensate", este de parere Dragos Damian, director general pentru Romania al grupului italian Menarini - Berlin Chemie.



Damian spune ca scaderea generala a pietei este specifica unui an de tranzitie, in care furnizorii de medicamente au avut o strategie de vanzari rezervata, pe fondul situatiei financiare dificile.



"Situatia se va stabiliza in trimestrele trei si patru, cand asteptam plata a jumatate din datorii. Cred insa ca piata va incheia anul tot pe scadere", estimeaza Damian.



Primele semnale ca piata va scadea in 2003 au venit chiar la inceputul anului, cand, datorita creantelor de peste 300 de milioane de euro fata de sistem, o parte din companiile de medicamente importante au fost aproape sau chiar au oprit livrarile catre spitale.



Situatia s-a detensionat in primavara, cand statul a platit o parte din datorii (cateva zeci de milioane de dolari) iar producatorii internationale de medicamente au incheiat un protocol cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).



Protocolul prevedea ca in luna august a acestui an sa aiba loc plata tuturor datoriilor mai vechi de 2003, estimate la aproape 9.000 de miliarde de lei.



Protocolul nu a fost respectat, ba mai mult, Autoritatea Nationala pentru Control (ANC) a desfasurat un control in urma caruia a ajuns la concluzia ca aproape 4.500 de miliarde de lei ar putea sa nu mai fie platiti, in urma nerespectarii regulilor de achizitii de catre unele spitale.



Concluzia ANC a determinat o reactie foarte dura a Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente din Romania (ARPIM), care a solicitat plata tututor datoriilor, pe motiv ca furnizorii nu sunt obligati sa suporte consecintele greselilor managementului din spitale.



Pana in prezent, datoriile aferente achizitiilor spitalelor sunt tot la nivelul de peste 9.000 de miliarde de lei. Jumatate din suma ar putea fi platita in perioada octombrie - noiembrie.



Al doilea trimestru al anului nu a adus modificari substantiale in structura pietei: GlaxoSmithKline (GSK), liderul pietei, si-a mentinut cota la 11,5%, Novartis a inregistrat o scadere usoara de 7,1% (in perioada aprilie 2002 - martie 2003) la 7% iar Pfizer de la 6,1% la 5,9%. Sicomed Bucuresti, al patrulea jucator, si-a mentinut cota la 5,5%, Terapia a scazut de la 3,9% la 3,8% iar Antibiotice s-a mentinut la 3,7%. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO