Prima pagina

Piata farmaceutica, crestere de 12,3 % dupa sase luni

Piata farmaceutica, crestere de 12,3 % dupa sase luni
11.08.2008, 13:16 17

Vanzarile de medicamente pe piata locala au crescut cu 12,3% in primele sase luni ale anului, fata de perioada similara a anului trecut, la 3,4 mld. lei (938,2 mil. euro), conform datelor companiei de cercetare a pietei Cegedim Romania.

"Al doilea trimestru din 2008 a consemnat o revenire usoara a ratei de crestere a pietei totale. In linii mari, piata farmaceutica a confirmat evolutiile precedente. Pe canale, piata de retail a crescut puternic fata de cea de spital, carea inregistrat o scadere, de 19,7%. O parte din aceasta variatie se datoreaza inca trecerii de anul trecut a unor programe nationale desanatate din spital in retail. Pe segmente, produsele cu prescriptie au crsecut mai rapid decat cele fara prescriptie medicala", se arata in raportul Cegedim.

La inceputul anului, principalii jucatori vorbeau de o crestere de 10-15%, insa acum perspectivele sunt mai pesimiste.

"Deoarece blocajul preturilor este factorul preponderent de evolutie la produsele cu prescriptie medicala, indiferent de grupa terapeutica sau producator, iar impactul noilor liste de compensate inca nu se face simtit, apreciem ca piata va incheia anul curent cu o performanta apropiata de cea actuala a produselor OTC (8%)", se mai arata in raportul Cegedim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO