Prima pagina

Piata asigurarilor in 2005: riscuri si oportunitati

28.10.2004, 00:00 23



Estimarile privind evolutia pietei asigurarilor in 2004 formulate de reprezentantii industriei merg de la 15 pana la 40%, dar o medie de 25% predomina. Pe "agenda" anului 2005 sunt scumpirea politelor de raspundere civila auto, aplicarea noii legislatii abia adoptate, separarea in doua companii separate a activitatii companiilor mixte dar si denominarea, adica adoptarea leului nou.



Cea mai pesimista estimare ii apartine lui Cristian Constantinescu de la Allianz-Tiriac, care crede ca piata asigurarilor va creste cu 15% in 2005, atat asigurarile de viata cat si asiguraririle generale.



Compania Alianz-Tiriac si-a bugetat insa pentru anul urmator o crestere de 25% a primelor brute subscrise pentru asigurari generale (in varianta optimista) si de 100% pentru asigurari de viata.



Seful de la Allianz-Tiriac vede in introducerea leului greu (sau nou, adica taierea a 4 zero-uri din "coada" leului) o mare problema, pentru ca este la mijlocul anului. "Avem o echipa la departamentul financiar care are ca tema ca pana la sfarsitul anului sa estimeze impactul denominarii. Este inca neclar care sunt costurile trecerii si daca trebuie facute doua bilanturi", a spus Constantinescu.



El crede ca am acceptat prea usor si prea devreme cerinta Uniunii Europene privind separarea activitatilor de asigurari generale si de viata din companiile mixte in companii distincte.



"Ar fi trebuit sa luam exemplul Ungariei, unde doar cei care trebuie sa se autorizeze de acum incolo trebuie sa-si desfasoare activitatea separat. Companiile deja autorizate pur si simplu depun trei bilanturi - pe asigurari de viata, generale si bilantul consolidat. Oricum trebuia sa facem un bilant separat pentru asigurari de viata. O sa avem complicatii suplimentare, pentru ca avem multe servicii - de comunicatie, administrative - in comun, astfel incat probabil ca va fi o separare mai mult formala", afirma Cristian Constantinescu.



Octavian Manastireanu de la Ardaf crede ca piata asigurarilor generale va creste cu 40-50%, bazandu-se pe anuntata scumpire a politelor RCA cu 30-35%.



Si presedintele executiv al Ardaf afirma ca societatea isi va majora reteaua de vanzari. "cautam s afim mai activi pe asigurari de cladiri si continut, pe accidente de persoane si de raspundere civila", a mai spus Manastireanu.



Romeo Jantea, director general la BCR Asigurari, asteapta o crestere de 30-35% a industriei de asigurari generale.



El spune ca 2005 va fi marcat de aplicarea noilor reglementari emise de CSA privind marja de solvabilitate sau privind separarea activitatilor de asigurari de viata si non-viata.



De asemenea, scumpirea politelor RCA cu minim 40%, determinata de aderarea la Uniunea Europeana, va provoca nemultumiri printre asigurati, crede Jantea.



Asiban inca nu si-a facut bugetul pentru 2004, dar directorul general al companiei, Dumitru Ceraceanu, are o metoda simpla.



"Pornim de la inflatia prognozata de autoritati, mai ales ca Romania si-a facut bugetul inaintea noastra (Guvernul a anuntat pentru la anul o crestere economica de 5,2% si o inflatie de 7% - n.red).



Avem in vedere o crestere dubla a salariilor fata de inflatie, iar veniturile trebuie sa creasca de cel putin trei ori mai repede decat inflatia. Ca urmare, va creste si productivitatea muncii. Acesta e un principiu normal, e o realitate de care trebuie sa tinem cont", a explicat Ceraceanu.



Compania va mai deschide la anul peste 100 de puncte de lucru, astfel incat sa acopere toate judetele.



Si Ceraceanu crede ca una din probleme importante de rezolvat in 2004 va fi separarea activitatilor de viata si generale in companii separate.



Tudor Moldovan, director general adjunct al Generali Asigurari, crede chiar ca aceasta separare a activitatilor trebuie rediscutata.



"Sunt probleme mari, nu-i un exercitiu pe hartie. Companiile au agenti care vand si asigurari de viata si generale. Ce o sa se intample, o sa le interzicem acest business? Sunt costuri enorme la mijloc", afirma Moldovan.



El prevede o crestere a asigurarilor de viata cu 2-3 % peste cresterea de anul acesta al pietei. "Va fi la fel sau doar putin mai mult. Cresterea va fi si mai mare in 2006, daca se vor acorda facilitati fiscale pentru asigurarile de pensii si daca sectorul privat de asigurari de sanatate va incepe sa functioneze", a mai spus Moldovan.





Competitia: urca febra inaintea aderarii



Competitia intre companii se va ascuti din ce in ce mai tare anul urmator, avand in vedere ca aderarea la UE se apropie si fiecare jucator mare vrea sa ocupe o pozitie cat mai solida pe piata iar jucatorii mici sa fie suficient de atractivi in vederea unor achizitii.



O evolutie de urmarit va fi cea a Unita, care are un nou director, Dan Odobescu, cu ambitii mari, un nou sediu - la Bucuresti, o noua strategie, dar si mai mult capital.



"Vrem sa ne dezvoltam mult mai agresiv decat pana acum, mai eficient, sa ne marim partea din piata", afirma Odobescu.



De fapt, abia prin aceasta mutare a sediului firmei la Bucuresti austriecii de la WienerStaedtische arata ca "au pus intr-adevar mana" pe companie. Inca nu este stabilit ce nume va purta societatea - este posibil sa-si schimbe numele chiar in WienerStaedtische - si nici ce se va intampla cu cealalta companie detinuta, Agras.



"Pana la sfarsitul lunii octombrie vom lua o decizie. Deocamdata facem studii de impact asupra pietei", a mai spus Odobescu.



De asemenea, sunt de asteptat noi achizitii ale Omniasig, dupa ce compania a "ras" piata anul acesta, cumparand in numai sase luni doua companii cu cota destul de buna de piata - AGI Romania si Asirag. Pana la sfarsitul anului, AGI, devenita intre timp Omniasig AGI, va mai cumpara inca o companie.





Crisan: E clar ca sunt prea multe companii pe piata



Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan, afirma ca in piata se simte o presiune care vine dinspre societatile cu capital strain, pentru consolidarea pietei.



"Este clar ca sunt prea multe companii pe piata. Exista inca multe societati mici, cu activitatea redusa, care raman in piata in ideea ca vin marii investitori din strainatate. Dar piata mai trebuie curatata, asa incat va urma un nou val de majorare a capitalului social", a spus Crisan.



El afirma ca toata aceasta legislatie noua nu va avea un impact major asupra pietei, pentru ca cea mai mare parte intra in vigoare abia in 2007.



"Noi am facut publice aceste reglementari si le-am dezbatut cu industria de noua luni, asa ca nu poate spune cineva ca nu este in cunostinta de cauza",





Agenda 2004



* Introducerea leului greu



* Majorarea capitalului social minim (posibil cu 30%)



* Separarea activitatilor de asigurari de viata si generale in companii separate



* Liberalizarea partiala a RCA





Modificari ale legii asigurarilor



Noi concepte si definitii



* Holding de asigurare - o societate-mama a carei activitate principala consta in achizitionarea si detinerea de participatii in filiale, atunci cand aceste filiale sunt exclusiv sau in principal societati de asigurare (este probabil ca Omniasig va deveni un astfel de holding, pentru ca strcutura sa de acum raspunde exact acestei definitii)



* Conglomerat financiar - un grup in cadrul caruia o societate de asigurare/institutie de credit /societate de investitii se afla la conducerea sau sau cel putin o filiala a grupului este o astfel de societate, sau, in alte variante, cand una dintre entitatile grupului apartine sectorului financiar



* Tranzactii intra-grup - totalitatea tranzactiilor pe care o societate de asigurare, o institutie de credit sau o societate de investitii din cadrul unui conglomerat financiar le desfasora adirect sau indirect cu o alta societate din cadrul aceluisai grup sau cu orice persoana fizica sau juridca care are legaturi stranse cu societatile din cadrul grupului





Reglementari noi



* Un asigurator poate desfasura numai una dintre cele doua categorii de asigurari - asiguari de viata sau asigurari generale (se aplica de la 1 ianuarie 2005)



* Un asigurator nu poate fi inmatriculat la Registrul Comertului fara autorizatia emisa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor



* CSA va trebui sa dea un raspuns privind autorizatia de functionare in termen de 4 luni de la depunerea documentatiei complete



* Asiguratorii autorizati in oricare din tarile UE care vor sa desfasoare operatiuni in Romania o vor putea face in urma unei simple notificari a CSA, prin intermediul unei sucursale care nu trebuie sa indeplineasca limita minima a capitalului social



* CSA va avea drept de control asupra acestui asigurator, dar cu avizarea comisiei de supraveghere din tara de origine a asiguratorului





Viata: revin politele unit-linked, dar nu la toata lumea



Intrate intr-un con de umbra in ultimii doi ani, dupa ce randamentele obtinute pe pietele internationale au fost foarte slabe, iar devalorizarea leului fata de euro si dolar s-a micsorat foarte mult sau chiar s-a oprit, politele de tip unit-linked sunt acum relansate. In acelasi timp insa, initiatorul acestor polite pe piata, ING Asigurari, afirma ca va merge mai mult pe asigurari clasice, de protectie.



Interamerican a lansat polite de tip unit-linked cu patru variante de investitii pe pietele internationale, iar Aviva se pregateste de unit-linked in lei, cu investitii pe piata romaneasca: pe bursa de valori, in titluri de stat, obligatiuni municipale si corporatiste.



Politele unit-linked sunt legate de unitati de fond sau programe de investitii. O parte din prima platita de asigurat merge in unit-uri. Caracteristica principala a acestor produse este transferul riscului de la asigurator la asigurat, asiguratorul obligandu-se doar sa administreze banii clientului.



Produsul de tip Interamerican este un plan de economisire denominat in euro, pe termen lung sau mediu, si presupune efectuarea de investitii pe piata europeana in patru tipuri de fonduri, cu grad diferit de risc: fondul conservator Intersafe, apoi Intermedium, Interplus si Interextra.



In schimb, compania care a initiat aceste asigurari pe piata romaneasca, ING, afirma ca este timpul sa mearga de acum mai mult pe asigurari de protectie.



Bram Boon, noul director general al companiei, a spus ca in 2005 societatea va incerca sa se adreseze mai mult clientilor cu venituri sub medie, cu produse simple de protectie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO