Prima pagina

Pentru siguranta, Sidex trece prin Parlament

01.08.2001, 00:00 10



Pentru a avea si girul Parlamentului in privinta privatizarii Sidex, Cabinetul Nastase va elabora pana la sfarsitul lunii august un proiect de lege care va consfinti vanzarea Combinatului de la Galati grupului LNM Ispat.

Proiectul va fi promovat printr-o ordonanta de urgenta sau va fi transmis Parlamentului spre dezbatere si aprobare in procedura de urgenta, a anuntat ieri ministrul privatizarii Ovidiu Musetescu, dupa intalnirea dintre Comisia de privatizare a Senatului si Comisia de privatizare a Sidex.

Ideea aprobarii contractului de privatizare a Sidex printr-o lege speciala a aparut inainte chiar de debutul negocierilor pentru vanzarea actiunilor celei mai mari societati comerciale din Romania.

Motivul invocat de Executiv, la momentul acestui anunt, a fost ca doreste o deplina transparenta a procesului; mai mult, ar dori ca specialistii din Parlament sa-si spuna cuvantul in aceasta chestiune.

O asemenea decizie poate fi explicata prin dorinta Guvernului a fi aparat in cazul in care in procesul de dezetatizare a combinatului vor aparea probleme.

In ipoteza nefericita ca datele contractului nu vor fi respectate sau, pe parcurs, se va dovedi ca anumite clauze de vanzare nu au fost bine negociate, responsabilitatea nu va apasa exclusiv pe umerii Guvernului, o parte din responsabilitate revenind si legislativului care a aprobat legea de privatizare a Sidex.

Prin forta imprejurarilor, Parlamentul este "condamnat" sa aprobe ceea ce a semnat APAPS in numele Guvernului.

Chiar daca in timpul dezbaterilor vor exista voci care se vor ridica impotriva proiectului, Guvernul mizeaza pe majoritatea pe care partidul de guvernamant o detine in Parlament si pe sprijinul nemijlocit al UDMR, dupa cum a declarat ieri vicepresedintele comisiei de privatizare a Sidex, senatorul PSD Matei Vintila.

Pe de alta parte, PRM, prin presedintele Comisiei de privatizare din Senat Carol Dina a anuntat ca va vota impotriva proiectului daca se va dovedi ca respectivul contract de privatizare a€oincalca interesul national".





PSD se bazeaza pe sprijinul UDMR si pentru "legea Sidex"

Nu exista nici un risc ca proiectul de lege privind privatizarea Sidex, care va fi transmis Parlamentului spre dezbatere si aprobare sa fie respins de forul legislativ.

Partidul de guvernamant "pariaza" sub acest aspect pe majoritatea pe care o detine in Parlament si pe sprijinul UDMR, a declarat ieri ministrul privatizarii Ovidiu Musetescu

Chiar daca nu are emotii, in aceasta privinta, Guvernul ar dori ca toate partidele sa fie de acord cu proiectul de lege care va cuprinde principalele "date de referinta", inscrise in contractul de privatizare, semnat cu doua saptamani in urma de APAPS cu grupul anglo-indian LNM. Dupa aprobarea de catre Parlament a proiectului de lege, contractul pentru privatizarea Sidex

va deveni "un bun comun al tuturor". Dar pentru aceasta conteaza "vointa politica conjugata" a tuturor partidelor parlamentare, a declarat iei Musetescu, dupa intalnirea dintre Comisia de privatizare a senatului si Comisia de privatizare a Sidex, intalnire in cadrul careia senatorii au fost pusi la curent cu datele esentiale ale contractului.

Potrivit ministrului privatizarii, proiectul de lege care va fi finalizat, la nivelul Executivului, la sfarsitul lui august, va cuprinde, datele esentiale ale contractului de privatizare cum ar fi conversia imediata a datoriilor in actiuni.

De asemenea, legea va consfinti faptul ca actionarii minoritari nu vor avea drept de preemtiune la cumpararea actiunilor rezultate din conversia datoriilor.

"Nu vom da drept de preemptiune actionarilor minoritari si vom face conversia prin majorare de capital imediat, intrucat este vorba de recuperarea unei datorii catre stat.

N-am vrea sa fim in situatia ca actionarii care au 0,001% din actiuni sa ne impiedice sa facem majorarea de capital, cum s-a intamplat in cazul Bancii Agricole", a explicat Musetescu.

Proiectul de lege va trebuie sa treaca prin comisiile de buget - finante, economica si de privatizate ale celor doua camere parlamentare, pana sa ajunga sa fie discutat in plen.

Ministrul Musetescu a anuntat ca a invitat noul proprietar sa aduca la Sidex, inca din aceasta perioada, furnizorii traditionali ai Ispat, chiar daca pana la data la care grupul va intra efectiv in proprietatea combinatului mai sunt 100 de zile. Ar fi, potrivit ministrului o buna oportunitate pentru ca Sidex sa scape de firmele capusa intrucat "antidotul capuselor il are mai mult Ispat decat noi".

La intalnirea de ieri Comisia de privatizare a Senatului nu a ajuns la o concluzie, o noua intalnire urmand sa aiba loc peste doua saptamani. Tot atunci se vor conveni prevederile generale ce vor face obiectul proiectului de lege, a declarat presedintele comisiei senatorul PRM Carol Dina.

El a anuntat ca partidul sau va vota impotriva proiectului daca se va constata ca contractul de privatizare a Sidex este a€oimpotriva interesului national".

Fara sa fie atat de categoric precum seful sau de partid Corneliu Vadim Tudor care a criticat foarte dur contractul de privatizare a Sidex, Dina a a lasat sa se inteleaga ca are obiectii fata de acest contract. Potrivit propriilor declaratii, privatizarea Sidex ar fi trebuit facuta si cu participarea capitalului romanesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO