Prima pagina

PDSR le face cu ochiul nemultumitilor din Partidul Democrat

29.05.2001, 00:00 98



PDSR si PSDR au fixat pentru 16 iunie data congresului de constituire a noului Partid Social Democrat (PSD), ce va rezulta in urma fuziunii celor doua formatiuni. Presedintele PDSR Adrian Nastase spera ca acest moment sa reprezinte o "buna ocazie" de a intari partidul cu noi membri, "atasati" doctrinei social- democrate.

In proiectul de statut al viitoarei formatiuni, formalitatile de primire a noilor membri au fost simplificate. Potrivit statutului PDSR, decizia de primire a unui nou membru apartinea majoritatii membrilor unei organizatii.

Proiectul de statut al PSD prevede ca o asemenea decizie va fi luata de conducerea organizatiei in cauza. "Procedura initiala, adeseori nu era respectata iar in opinia noastra era arhaica. Am exagerat cu aceste proceduri in trecut", a motivat presedintele PDSR Adrian Nastase, decizia de simplificare a a statulului.

PDSR are, la ora actuala, 500.000 membri iar intentia declarata a liderilor formatiunii este de a consolida tendinta de crestere numerica a celor cu carnet de partid.

Adrian Nastase a recunoscut ieri ca, in cadrul discutiilor purtate saptamana trecuta cu sefii organizatiilor partidului a dat unda verde pentru primirea in PDSR, sau in viitorul PSD a "nemultumitilor din PD.

"Am lasat libertatea organizatiilor locale pentru ca cei care vor sa plece din PD, fie ca sunt cadre, militanti sau alesi locali sa fie primiti in PDSR. Nu este vorba de incurajari ci de o situatie in care PD isi defineste oamenii. Exista o nervozitate in PD, unii nu vor intelege stilul lui Traian Basescu si vor incerca sa-si aleaga alte formatiuni", a motivat Nastase aceasta decizie.

Daca, la centru, proiectul pe termen lung este intarirea randurilor partidului, in teritoriu exista suspiciuni legate de calitatea in care vor fi primiti in viitorul PSD noii veniti.

Potrivit unor surse din partid, reprezentantii locali i-au reprosat saptamana trecuta sefului partidului ca nu ia masuri pentru a-i impiedica pe "adversarii declarati" ai PDSR, aflati in diferite functii de decizie la nivel local, sa patrunda in viitorul PSD prin intermediul PSDR, pentru a-si pastra functiile.

"Exista o presiune la nivel local pentru inlocuirea unor oameni care au fost numiti in diferite structuri de putere, la nivel local. (in administratia trecuta - n. red.).

In acest sens, presedintii de filiale sunt mai vehementi decat prefectii sau presedintii consiliilor judetene.

Rolul nostru, la nivel central, este sa primim aceste semnale dar sa facem analizele pe baza de competente, pentru ca, pana la urma Guvernul este cel care va plati pentru schimbarile din ratiuni politice", a apreciat ieri seful PDSR.

La momentul castigarii alegerilor presedintele PDSR se plangea de numarul mare de cereri de inscriere in partid si promitea o selectie foarte dura a pretendentilor.

La cinci luni de atunci seful PDSR se mandreste ca numarul de membri ai PDSR "a crescut cu 60%" fata de momentul campaniei electorale, mai mult, deschide larg portile pentru cei ce vor sa adere la "doctrina social-democrata", promovata de PDSR. Facilitand accesul in partid a membrilor altor partide, "militanti sau alesi locali" PDSR intra astfel, intr-o competitie directa cu PD a carui scop declarat este intarirea partidului la nivel local.

O buna ocazie pentru pentru atragerea de noi adepti este pentru Nastase congresul din 16 iunie. "Aceasta actiune va reprezenta un moment de relansare a dezbaterii social- democrate si o buna ocazie pentru cei care vor considera ca social- democratia este buna si sa ni se alature", s-a aratat Nastase optimist.

Pentru a testa sustinerea de care se bucura Guvernul monocolor PDSR ar putea decide sa-si angajeze raspunderea in Parlament pe proiectul legii investitiilor directe.

Potrivit lui Nastase, initial, Executivul ar fi dorit sa-si angajeze raspunderea pe o declaratie de politica economica dar a renuntat in urma discutarii in Camera Deputatilor a motiunii "Economia" initiata de PNL si sustinuta de PD. O decizie finala va fi luata in sedinta de joi a Guvernului a declarat Adrian Nastase.

Proiectul legii investitiilor directe a fost analizat, a€ointr-o prima lectura" de Guvern. Urmeaza ca el sa sa fie revazut "prin prisma elementelor de negociere cu FMI".

Pentru definitivarea lui, Guvernul va analiza, de asemenea, conditiile pe care statele din Europa Centrala le ofera investitorilor straini, care, potrivit proiectului de lege vor avea un regim de egalitate cu investitorii autohtoni, a spus seful Executivului.

La sfarsitul saptamanii, premierul anuntase angajarea raspunderii guvernamentale pe legea investitorilor straini, insa ieri a revenit, precizand ca este vorba despre legea investitiilor directe, act normativ promis inca de la investitura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO