Prima pagina

Patronul lui FC Brasov vrea sa faca o fabrica de ciment

03.10.2003, 00:00 47

Patronul clubului de fotbal FC Brasov, omul de afaceri Ioan Neculaie, vrea sa investeasca in construirea unei fabrici de ciment de la zero. Investitia ar crea o bresa in aceasta industrie, dominata acum de trei mari producatori internationala: Lafarge, Heidelberg si Holcim, fiecare detinand cate trei fabrici in Romania.
Valoarea totala a investitiei este estimata pe piata la circa 50 a€“ 110 mil. $ si ar insemna intoarcerea lui Ioan Neculaie in afacerile cu ciment, precum si aparitia celui de-al patrulea jucator pe o piata extrem de concurentiala, estimata la aproximativ 230 a€“ 250 milioane euro anual.
"Discutiile sunt inca in faza de proiect. M-am gandit la o investitie pe cont propriu, cu ajutorul bancilor. Capacitatea initiala a fabricii ar putea fi de 2.000 a€“ 3.000 tone pe zi", a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Neculaie. El crede ca va avea loc pe piata.
"Nu se mai poate. Am avut discutii chiar si cu  guvernul Romaniei. Trebuie sa gasim intr-un fel o solutie la escaladarea preturilor de catre cei trei producatori interni. La noi, pretul cimentului este dublu fata de cel din Italia", sustine Neculaie.
Neculaie este patronul grupului Prescon Brasov, cu o cifra de afaceri anuala de 60 a€“ 70 mil. euro, portofoliul de activitati fiind foarte divers: de la cariere de calcar si producerea varului pana la productia de mobilier si cea de adezivi si vopsele. Neculaie detine peste 90% din actiunile grupului Prescon.
Neculaie nu a furnizat si alte detalii privind locatia sau valoarea estimata a investitiei, pe motiv ca proiectul este inca intr-o faza incipienta.
"Este o treaba temerara. Cine se apuca sa investeasca in construirea unei fabrici de ciment de la zero in Romania este un temerar. Pentru o linie de productie moderna, conforma cu standardele cerute, valoarea investitiei poate merge de la 50-60 mil. $ la circa 110 mil. $ in cazul unei capacitati de productie de circa un milion de tone pe an. In plus, ai nevoie de o cariera de calcar, una de argila, statie de concasare, mijloace de transport si altele care ridica fluxul investitional necesar pana la aproximativ 150 mil. $. Este o investitie ce se realizeaza in circa doi ani", au comentat pentru Ziarul Financiar surse din cadrul CIROM, patronatul din industria cimentului si a materialelor de constructii.
Ioan Neculaie a cumparat de la stat in 1995 a€“ 1996 pachetul majoritar de actiuni al fabricii de ciment de la Comarnic, cu o capacitate de pana la 500.000 tone pe an, insa in 1997 fabrica a fost inchisa pe motiv ca polua mediul inconjurator, spus surse de pe piata cimentului. In acest moment, cele noua fabrici de ciment produc circa 6 mil tone de ciment pe an, la jumatate din capacitate, datorita consumului scazut de pe piata interna.
La ora actuala, pe piata interna activeaza acum trei mari producatori la nivel mondial a€“ Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania), fiecare detinand trei fabrici de ciment si cate o treime din piata. Cei trei producatori interni au fost acuzati chiar printra€“o nota discutata in Guvern ca se inteleg asupra preturilor practicate pe piata, care sunt mai mari comparativ cu alte piete din regiune.
Mihai Rohan, presedintele patronatului din industria cimentului CIROM a respins acuzatiile, contestand preturile publicate in documentul  guvernamental. 
In acest moment este in curs o investigatie in acest sens a Consiliului Concurentei. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO