Prima pagina

Patriciu se pregateste sa faca nota de plata statului

Patriciu se pregateste sa faca nota de plata statului
30.05.2005, 19:27 19

Omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele grupului petrolier Rompetrol, a amenintat ieri "administratia romaneasca" cu intentarea unor procese in strainatate prin care va cere daune de "sute de milioane de dolari", ca urmare a modului cum Parchetul a actionat in cazul retinerii sale in dosarul privatizarii Petromidia.

"Societatea Rompetrol si actionarii ei cer un arbitraj international, ale carui proceduri au fost declansate deja impotriva institutiilor statului pentru abuzurile savarsite. Ne adresam unei Camere de arbitraj a Bancii Mondiale de la Washington, care este responsabila cu protectia investitiilor intre statele membre semnatare ale unor tratate internationale privind protectia investitiilor straine. Prejudiciile de imagine sunt evidente, financiar sunt perfect calculabile, costul oportunitatilor pierdute, punctul de vedere al agentiilor de rating, costurile directe de aparare - toate sunt perfect calculabile. Este vorba de pierderi de sute de milioane de dolari. Vom cere daune de sute de milioane de dolari administratiei romanesti", a spus Patriciu in cadrul unei conferinte de presa tinute ieri la sediul grupului Rompetrol. El a anuntat ca actionarii grupului Rompetrol au angajat firma internationala de avocati Salans pentru reprezentare in fata instantelor interne si internationale.

Patriciu a inclus in aceasta estimare prejudiciul de imagine, scaderea cu aproape o treime a valorii actiunilor Petromidia la Bursa, costurile legate de apararea reprezentantilor grupului, precum si oportunitatile pierdute de companie in urma scandalului care a intervenit ca urmare a retinerii sale de catre procurori in noaptea de joi spre vineri.

Joi, actiunile Petromidia au scazut cu 6% in jumatate de ora, cand pe piata au aparut informatii cu privire la iminenta arestare a lui Patriciu. Valoarea bursiera a companiei a scazut cu circa 40 mil. $.

De la inceperea scandalului cu anchetarea lui Patriciu, valoarea Petromidia a scazut cu circa o treime, adica 220 milioane de dolari. Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol, a dat asigurari ca Rompetrol isi va atinge obiectivele si indicatorii din buget pentru acest an, in ciuda scandalului in care este implicat.

Phil Stephenson, numarul doi in grupul Rompetrol, a mentionat ca bancile nu au restrictionat accesul companiei la liniile de credit, ci in unele cazuri, chiar le-au suplimentat pentru derularea curenta a afacerilor.

Procurorii au cerut Tribunalului Bucuresti vineri seara arestarea lui Patriciu, el fiind acuzat de spalare de bani si inselaciune in dosarul Petromidia. Tribunalul a respins cererea, punandu-l in libertate pe omul de afaceri.

Patriciu a respins toate acuzatiile, sustinand ca retinerea sa a fost un abuz si va proba acest lucru in fata instantelor internationale, daca nu i se va permite acest lucru in Romania. El a afirmat ca in spatele acestui caz sta fostul consilier prezidential Ioan Talpes, cu stiinta fostului presedinte Ion Iliescu, care ar reprezenta un grup de interese de afaceri care ar dori sa-l vada scos din joc. Anul trecut, Patriciu i-a acuzat pe Ovidiu Tender si pe fratii Iancu, patronii de la Balkan Petroleum (proprietarii RAFO Onesti), de santaj intrucat nu a vrut sa se asocieze cu acestia. Tender este un apropiat al lui Talpes. De fapt, procurorii au preluat acest caz in urma unei sesizari trimise de la Administratia Prezidentiala catre Parchet, care are la baza un memorandum redactat de un fost consilier al lui Talpes si care vizeaza privatizarea Petromidia.

"Pentru ca justitia sa fie certa trebuie reformata acum. Ea trebuie sa accepte atat reforma provenind de la cei aflati la guvernare, cat si de la membrii societatii civile", a spus Patriciu. El a adaugat ca acest lucru nu poate fi realizat cu "persoane timorate, corupte sau care actioneaza la comanda politica".

Una din variantele care se vehiculeaza este ca presedintele Traian Basescu se afla in spatele acestui caz, intrucat in momentul in care a preluat mandatul a cerut procurorilor sa faca curatenie in lumea de business indiferent "de culoarea politica". Basescu si Patriciu au avut opinii diferite privind modul de constructie al Aliantei PNL - PD, care a castigat alegerile din 2004.

Patriciu nu a adus in discutie numele lui Basescu, afirmand doar ca "va rog sa nu faceti astfel de conotatii. Nu cred acest lucru; cred insa ca exista foarte multe grupuri interesate sa vicieze relatia coalitiei la guvernare. Alianta aflata la guvernare e puternica atata vreme cat e unita, iar adversarii ei vor o dezunire".

Pe de alta parte, Parchetul a anuntat ca a facut recurs la decizia Tribunalului, cazul urmand sa fie discutat in aceasta saptamana. De asemenea, Parchetul s-a aratat indignat fata de reactia negativa provocata de retinerea lui Patriciu.

"Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie isi manifesta indignarea fata de dimensiunea reactiei provocate de masurile procurorilor in dosarele pe care le investigheaza si considera un amestec grosolan in justitie - fata de care declarativ se sustine ca se doreste a fi independenta ! - a unor formatiuni politice, care in mod deliberat au politizat cele doua cazuri, Petromidia si Rafo", au afirmat reprezentantii Ministerului Public.

Intr-un caz fara precedent, modul de retinere a lui Patriciu a dus la proteste din partea premierului Tariceanu, oamenilor de afaceri, partidelor politice, a unor organizatii ale societatii civile - APADOR CH.

De asemenea, au intervenit proteste din partea Ambasadei SUA, precum si a Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.

Ambasada SUA apreciaza ca "ancheta in cazul Petromidia dureaza de o perioada de timp considerabila si daca se va dovedi a fi altceva decat o ancheta legitima, aceasta ar avea un efect daunator asupra climatului de afaceri din Romania".

Directorul general adjunct al Rompetrol, Phil Stephenson a lucrat acum cativa ani pentru guvernul american la Trezoreria SUA si a fost implicat in campania electorala a fostului presedinte George Bush, tatal actualului presedinte cu care a si lucrat in acea campanie. Oamenii de afaceri romani si-au exprimat nemultumirea fata de modul in care procurorii au instrumentat cazul Patriciu. "In momentul in care un om de afaceri nu reprezinta un pericol public, este o problema daca-l arestezi ca pe ultimul golan. Patriciu a platit foarte multi bani la bugetul de stat, iar el a salvat Petromidia, care putea fi acum fier vechi asa cum este Calarasi-ul", a spus Radu Timis, presedintele Cris-Tim, una dintre cele mai mari companii din industria alimentara.

Daca in alte cazuri cand au fost arestati oameni de afaceri, cei din business nu au reactionat, acum este pentru prima data cand adopta o asemenea pozitie.

Patriciu este unul dintre cei mai mari industriasi, grupul Rompetrol avand afaceri care depasesc 1,6 mld. $ anual, reprezentand 4% din Produsul Intern Brut.

Taxele si impozitele platite anual catre bugetul de stat se situeaza in jurul a 600 mil. $.

Patriciu afirma ca procurorii au facut acuzatii legate de privatizarea rafinariei Vega Ploiesti cu grupul Rompetrol, respectiv de preluarea unor creante incerte de pana la 85 mil. $ de catre grupul Rompetrol.

Omul de afaceri afirma ca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in cazul Vega, care confirma valabilitatea privatizarii derulate de Rompetrol la rafinaria din Ploiesti si de care procurorii nu aveau cunostinta.

Patriciu mai spune ca Rompetrol, ca persoana de drept privat si inainte si dupa 1989, era indreptatita sa preia creantele incerte ce rezultau din contracte mai vechi ale companiei. Partenerul in acea afacere a Rompetrol era compania petroliera spaniola Repsol, iar valoarea creantelor incerte se ridica pana la aproape 85 mil. $.

Standard & Poor''s (S&P) a plasat, vineri, ratingul pe termen lung acordat grupului Rompetrol sub supraveghere, cu perspectiva negativa, in contextul anchetei care il vizeaza pe presedintele companiei, Dinu Patriciu.

Masura reflecta posibilitatea ca investigatia sa aiba un impact negativ asupra situatiei financiare a Rompetrol, in principal asupra lichiditatilor.

"Vom monitoriza situatia, iar regimul de supraveghere se va incheia atunci cand acuzatiile asupra presedintelui grupului vor fi clarificate sau retrase si impactul asupra activitatilor Rompetrol vor putea fi evaluate", a spus analistul S&P Per Karlsson.

El a mentionat ca ratingurile ar putea fi diminuate in cazul in care ancheta va determina o inrautatire a lichiditatii Rompetrol, plati semnificative de numerar sau daca grupul va pierde controlul asupra rafinariei Petromidia, principala sa unitate de productie.



Acuzatile aduse de catre Parchet

Parchetul instantei supreme a comunicat, vineri seara, acuzatiile aduse omului de afaceri Dinu Patriciu si altor trei persoane - Florin Eric Chis, Sorin Marin si Alexandru Nicolcioiu, in legatura cu activitatea de post-privatizare a SC Petromidia SA.

Ei sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.

Procurori din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, impreuna cu politisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romame - Directia de Investigare a Fraudelor si Directia Cercetari Penale, precum si cu specialisti de la Oficiul National pentru Prevenirea si Spalarea Banilor au efectuat verificari si acte de urmarire penala sub mai multe aspecte ce tin de derularea activitatii postprivatizare a Petromidia.

Parchetul spune ca din probatoriul administrat in cauza s-au retinut urmatoarele:

@ Bani folositi pentru plata unor imprumuturi

"In data de 03.09.2001, ROMPETROL INTERNAtIONAL LTD - Insulele Virgine (reprezentata de DAN COSTACHE PATRICIU) a incheiat un acord de imprumut cu THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda (reprezentat de John Works), conform caruia urma sa primeasca de la aceasta din urma societate suma de 15 milioane USD.

La data de 01.11.2001, in baza acordului incheiat la 03.09.2001, a fost incheiat contract de novatie, conform caruia ROMPETROL LTD reprezentata de Dan Costache Patriciu, urma sa plateasca suma de 15 mil. USD catre ROMPETROL SA, reprezentata de Alexandru Bucsa. Consecinta tuturor acestor acte mentionate este aceea ca la data de 16.07.2002 si 17.07.2002 THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda si ROMPETROL LTD si-au onorat obligatia catre ROMPETROL SA asumata prin contractul de cesiune si contractul de novatie.

La aceleasi date aceste sume au fost virate de catre ROMPETROL SA in conturile PETROMIDIA SA cu titlul de majorare capital, ROMPETROL fiind sursa atrasa de THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda la PETROMIDIA SA. Aceste aspecte rezulta din controlul Garzii Financiare Centrale si din analiza Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, care releva indicii de savarsire a infractiunii de spalare de bani. Astfel, din Informarea nr. S/II/427/2004 a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor rezulta ca suma de 30 mil.USD aportata de SC ROMPETROL SA la SC PETROMIDIA SA a fost utilizata la 17.07 2002 si 18.07.2002 pentru plata materiei prime livrate de catre THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda. Majoritatea sumelor incasate de la THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda au fost restituite in aceeasi zi aceleiasi societati cu titlu contravaloare facturi. Aceste transferuri financiare sunt confirmate si de Nota Garzii Financiare nr.344/14.04 2003 completata de Nota de constatare din 8 mai 2003. Conform acestor acte rezulta ca o parte din sumele depuse ca aport la capitalul social al SC PETROMIDIA SA de catre THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda si ROMPETROL SA au fost utilizate de THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda in interes propriu. De asemenea, Informarea Oficiului concluzioneaza ca - din suma totala de 51 mil. USD investita in Romania de catre THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda - suma de 46 mil. USD a fost transferata inapoi la extern, din care 34 mil. USD, direct la THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda . Din conturile deschise de THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda in Romania a fost transferata la extern, in conturile proprii si in conturile SC ROMPETROL INTERNATIONAL LTD, suma totala de 59 mil. USD.

Totodata, prin corespondenta purtata intre John Works si Alexandru Bucsa, in perioada 15.10-01.11.1999, rezulta ca ROMPETROL a continuat faza de exploatare din acordul EPSA pe riscul si cheltuiala statului roman, iar suma pe care urma sa o primeasca este considerata Ço garantie a bugetului statului romanÈ. Tot din aceasta corespondenta rezulta ca susnumitii au cautat solutii pentru insusirea acestei sume cuvenite bugetului de stat.

Fata de cele expuse, reiese ca obligatia asumata in contractul de privatizare, de majorare a capitalului social din surse proprii sau atrase pe numele cumparatorului, la SC ROMPETROL RAFINARE SA, s-a executat, in realitate, din banii cuveniti bugetului de stat, aspecte care in masura in care ar fi fost cunoscute de A.V.A.S. ar fi condus la aplicarea pactului comisoriu de grad IV, prevazut in contract, cu consecinta redobandirii de catre statul roman a pozitiei de actionar majoritar la SC ROMPETROL RAFINARE SA.

S-a retinut in sarcina invinuitilor faptul ca investitiile tehnologice angajate prin incheierea contractului de vanzare-cumparare actiuni SC PETROMIDIA SA nr.29/2000 au fost efectuate fie din fondurile SC PETROMIDIA SA (SC ROMPETROL RAFINARE SA) fie din sumele cuvenite bugetului de stat conform HG 157/1993 cu modificarile ulterioare, in timp ce THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda a omis, cu stiinta, sa comunice A.P.A.P.S. adevarata sursa de efectuare a investitiilor, astfel incat daca A.P.A.P.S. ar fi cunoscut acest aspect, ar fi trebuit sa puna in executare conditia de luare in plata a actiunilor puse in gaj si schimbata structura actionariatului societatii, fiind creat in acest mod un prejudiciu in suma de 221.014.575.000 lei aferent primului an investitional si suma 442.029.050.000 lei, aferent celui de-al doilea an investitional (in total pentru primii doi ani investitionali, 663.043.625.000 lei).

Fata de cele expuse in sarcina invinuitului Patriciu Dan Costache s-a retinut savarsirea infractiunilor de inselaciune si spalare de bani prevazute de art. 215 alin. 1, 3 si 5 C.pen. si art. 23 alin. 1 lit. b din Legea 21/1999 cu aplic. art. 13 C.pen. cu aplic. art.33 lit. a C.pen.

@ Imprumut catre RAFO

Totodata, din procesul-verbal nr.8748/ 22.10.2003 al Directiei Controlului Fiscal Constanta mai rezulta ca in perioada 2002-2003 SC ROMPETROL RAFINARE SA Navodari a acordat un imprumut catre SC RAFO SA Onesti in cantitate de 22.085,864 tone benzine.

Din aceasta cantitate 4.168,351 tone benzine a fost scazuta din stocul de produse finite al SC RAFINARIE STEAUA ROMÂ?NA SA existent in custodie la SC ROMPETROL RAFINARE SA Navodari, asa cum rezulta din notele de greutate nr.178 si 292 din 5.02.2002. Aceasta cantitate a fost livrata catre SC RAFO SA Onesti prin SC OIL TERMINAL SA, livrarea efectuandu-se fara documente justificative, doar pe baza unei corespondente intre cele doua societati comerciale, din care rezulta ca SC ROMPETROL RAFINARE SA Navodari acorda cu imprumut cantitatea de 4.168,351 tone benzine.

Analizand documentele care au fost puse la dispozitia organelor de control, s-a constatat ca aceasta cantitate de benzina a fost ÇimprumutataÈ catre SC RAFO SA Onesti, fara documentele legale de livrare, in realitate realizandu-se o Çvanzare mascataÈ urmare careia SC ROMPETROL RAFINARE SA Navodari nu a evidentiat in contabilitate veniturile din produsele finite Çdate cu imprumutÈ constatandu-se un prejudiciu total de aprox. 251 miliarde lei, alcatuit din 180.630.477.821 lei acciza si 66.722.561.177 lei TVA.

Referitor la cele mentionate mai sus, s-a constatat ca produsele finite ÇimprumutateÈ, vandute in realitate catre SC RAFO SA Onesti, fara documente de livrare si fara a se inregistra veniturile in contabilitate sunt imputabile si depind decizional de atributiile membrilor Consiliului de Administratie, respectiv Dan Costache Patriciu, Chis Florin Eric, Marin Sorin, Nicolcioiu Alexandru.

Avand in vedere faptele rezultate in urma probatoriului administrat, procurorii DIICOT s-au prezentat, in 28 mai 2005, la Tribunalul Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva a inculpatului Patriciu Dan Costache, pe o perioada de 29 de zile.

Pe aceasta cale, procurorii doresc sa asigure opinia publica de faptul ca pe tot parcursul urmaririi penale inculpatului Patriciu Dan Costache i-au fost garantate si respectate drepturile sale procesuale, inclusiv cel la aparare", spune Parchetul. (Mediafax)

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO