Prima pagina

PAS Petrom bate cu pumnul in masa

PAS Petrom bate cu pumnul in masa

ghhh

01.03.2006, 19:39 96

Conducerea Petrom, companie aflata sub controlul austriecilor de la OMV, a anuntat ca aloca un miliard de euro pentru modernizarea rafinariilor Arpechim si Petrobrazi pana in 2010, in timp ce la Bucuresti Asociatia Salariatilor (PAS Petrom) din cadrul firmei petroliere da semne de nerabdare sa intre in posesia participatiei de 8%, una dintre cele mai mari afaceri de pe piata romaneasca.

Asociatia Salariatilor a cerut explicatii premierului Calin Popescu-Tariceanu privind metoda de cumparare a participatiei de 8% din actiunile firmei petroliere si solicita acestuia sa indice o alta modalitate de cumparare a titlurilor de catre angajati, daca cea deja propusa "pare prea complicata".

"Noi am venit cu o formula pe care am considerat-o potrivita, si anume, am cautat si am gasit un finantator prin Programul Asociatiei Salariatilor, respectiv renumita banca Credit Suisse First Boston, ca sa ii sprijinim pe cei care nu au banii necesari sa poata cumpara singuri actiunile, si, in acelasi timp, le-am oferit posibilitatea celor care au avut resurse sa cumpere cu banii lor actiunile, asa cum s-a intamplat in cazul celorlalte privatizari la care au participat salariati", afirma reprezentantii Asociatiei Salariatilor. Salariatii au dreptul prin lege sa achizitioneze 8% din actiunile Petrom la acelasi pret cu OMV, ceea ce insemna sa plateasca peste 235 mil. euro pe un pachet, care acum valoreaza peste 800 mil. euro pe Bursa.

Guvernul a respins, in vara anului trecut, un proiect de ordonanta care viza modalitatea de trecere in proprietatea salariatilor a pachetului de 8% din actiunile Petrom prin intermediul Asociatiei Salariatilor, pe motiv ca Asociatia ar servi anumite grupuri de interese.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO