Prima pagina

Partidul lui Kostunita se retrage din coalitia guvernamentala sarba

20.08.2001, 00:00 13



Partidul presedintelui iugoslav Voislav Kostunita a anuntat ca se retrage din coalitia guvernamentala din Serbia.

Intr-o declaratie oficiala a Partidului Democratic din Serbia (DSS) data publicitatii vineri seara se arata ca cei doi ministrii si toti adjunctii ministrilor care apartin acestei formatiuni vor fi retrasi din guvernul sarb, relateaza CNN. De asemenea, DSS a precizat ca va discuta responsabilitatea Guvernului in fata Parlamentului si in cadrul coalitiei.

DSS este implicat in prezent intr-un conflict cu alti membri ai Blocului Opozitiei Democrate (DOS), coalitie formata din 18 formatiuni politice care se afla la putere in Serbia si in Federatia Iugoslava. Motivul il constituie asasinarea unui fost membru al politiei secrete, Momir Gavrilovici.

Potrivit unui cotidian belgradean, acesta a avut recent o intalnire cu Kostunita, in care l-a informat pe presedintele iugoslav despre legaturile unor inalti oficial guvernamentali cu structuri ale crimei organizate. La scurt timp dupa acea intalnire, pe 3 august Gavrilovici a fost asasinat.

Motivul invocat de DSS pentru retragerea din coalitie il constituie "rezultatele nesatisfacatoare ale luptei guvernului impotriva criminalitatii organizate".

"Partidul Democrat din Serbia nu mai poate sa participe la un guvern care se minte singur si care inseala populatia. Astfel de activitati ale guvernului pun in pericol interesele statului", se arata in declaratia citita de liderii formatiunii in direct la televiziunea nationala.

Cabinetul sarb este condus de Zoran Djindjici, considerat principalul rival al lui Kostunita. Cei doi, care au colaborat pentru a forma coalitia care in cele din urma l-a inlaturat de la putere pe Slobodan Milosevici, in octombrie anul trecut, au avut numeroase dispute politice, inclusiv in ceea ce priveste arestarea si extradarea fostului lider iugoslav catre Tribunalul international de la Haga (TPI).

Kostunita s-a opus extradarii si a declarat la televiziunea nationala ca nu a stiut nimic despre operatiunea guvernului sarb, care l-a predat pe Milosevici unor oficiali TPI.

Zoran Djindjici a cerut sambata ca Guvernului sau sa ii fie prezentate scuze, dupa ce DSS a acuzat Executivul ca ar avea legaturi cu gruparile crimei organizate.

"Guvernul Serbiei trebuie curatat de calomniile cu care a fost acoperit - aceasta este o conditie pentru supravietuirea coalitiei", a spus Djindjici, dupa o reuniune a conducerii Partidului Democrat (DS).

"Cerem sa fie dovedit tot ceea ce a fost spus in legatura cu coruptia si implicarea guvernului sarb in crima organizata", a adaugat premierul sarb, exprimandu-si speranta ca inca mai este posibila depasirea crizei politice din cadrul DOS.

Premierul sarb a mai declarat ca, daca parlamentul va decide destituirea cabinetului sau, acesta va fi destituit si nu a exclus posibilitatea convocarii de alegeri anticipate "daca evolutiile politice vor cere acest lucru".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO