Prima pagina

Parlamentarii si-au incheiat sesiunea cu un bilant negativ

30.06.2000, 00:00 16



Sesiunea parlamentara s-a incheiat ieri, dar multe dintre initiativele pe care parlamentarii si le-au propus pentru aceasta sesiune nu au fost finalizate datorita absentei masive a deputatilor si senatorilor.

Din acest motiv, la Camera Deputati nu a putut fi adoptata legea administratiei publice locale, solicitata de UDMR si nici Regulamentul de functionare a acestei Camere a Parlamentului. Unul dintre initiatorii proiectului de Regulament, taranistul Vasile Lupu a apreciat recent ca adoptarea acestui document ar fi condus la eficientizarea activitatii Camerei atat in plen cat si la nivelul comisiilor permanente. Printre legile adoptate de deputati in aceasta sesiune, deja promulgate, este cea privind organizarea si desfasurarea referendumului, legea privind sistemul public de pensii si cea referitoare la asistenta sociala a persoanelor varstnice, precum si cea care se refera la societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor.Tot in aceasta legislatura, deputatii au reglementat masuri care sa previna, sa sanctioneze si sa descopere faptele de coruptie, lege promulgata, precum si un act normativ care urmareste combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, aflat in faza de promulgare.

Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a fost adoptat de-abia dupa numeroase amanari datorate absentelor.

La Senat, a ramas in continuare nerezolvata problema proprietatii, desi la nivel declarativ, toate formatiunile politice spun ca doresc solutionarea acesteia. Dupa un an de dezbateri in comisii si negocieri in coalitie, plenul acestei Camere a Parlamentului nu a reusit sa parcurga decat primul articol, si acesta dupa o zi de discutii. Cat despre legea de privatizare a fostelor IAS, aceasta nu a fost parcursa nici pe jumatate, dar acest domeniu este, insa, reglementat printr-o ordonanta de urgenta. La nivelul comisiilor parlamentare, au fost create mai multe subcomisii de ancheta a activitatii FPS sau a Ministerului Culturii si a situatiei Bancorex, dar pana acum acestea nu si-au finalizat rapoartele. Dupa mai multe apeluri nominale pe zi, senatorii au reusit sa mai adopte cateva ordonante de urgenta si sa inceapa unele proiecte, putine, insa, finalizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO