Prima pagina

Pamanturile bisericilor nasc duispute in Ministerul Mediului

04.07.2000, 00:00 9



Ministrul Apelor, Padurilor si Mediului, Romica Tomescu, si secretarul de stat in acelasi minister, Anton Vlad, ambii membri PN?CD, au pareri diferite in ce priveste retrocedarea suprafetelor forestiere care au apartinut Bisericii Ortodoxe din Bucovina.

Astfel, la sfarsitul saptamanii trecute, Anton Vlad a anuntat la Putna ca in toamna, ar putea fi promovata o ordonanta de guvern prin care sa fie rezolvata situatia padurilor bisericii din aceasta zona, propunere care nu este impartasita si de seful sau. Secretarul de stat spune ca terenurile Fondului Bisericesc din Bucovina pot fi "cu usurinta, date in adminstrare inspre folosul intretinerii numeroaselor monumente exceptionale din aceasta parte a tarii". Romica Tomescu a declarat, insa, ieri Ziarului Financiar ca reprezentantilor cultelor, asemeni altor persoane juridice li se pot reconstitui, conform legii Lupu, suprafete de pana la 30 de hectare. Mai mult, el sustine ca, in cazul fondului bisericesc, este vorba de paduri care "nu au fost in proprietate, ci doar in administrare". "Eu nu sunt de acord cu aceasta initiativa", a subliniat el referindu-se la afirmatiile colegului sau de partid si de minister.

Problema padurilor care au apartinut Bisericii Ortodoxe a fost ridicata in repetate randuri de IPS Pimen Suceveanul care a solicitat rezolvarea acesteia printr-o solicitare inaintata Comisiei judetene de aplicare a Legii fondului funciar, in numele consiliilor parohiale din 340 de parohii si a tuturor schiturilor si manastirilor din judet.

Pozitiile sale au avut ecou in randul politicienilor, doi senatori de Suceava, Gheorghi Prisacaru (PDSR) si Petru Juravlea (PN?CD) initiind fiecare cate un proiect de lege privind retrocedarea Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina. Prisacaru are in vedere suprafetele care au fost in administrarea Arhiepiscopiei Radautilor si Sucevei, din exploatarea carora sa se obtina fonduri pentru conservarea si intretinerea monumentelor istorice din Bucovina. Juravlea propune chiar reinfiintarea acestui Fond si reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de aproximativ 192.000 de hectare de terenuri forestiere pe care acest Fond le-a avut in proprietate la data de 1 iunie 1946, conform inscrisurilor de carte funciara. Aceste proiecte au fost, insa, doar depuse la Biroul Permanent al Senatului fara sa fi fost discutate in comisiile de specialitate.

Fondul Bisericesc din Bucovina a fost creat in 1786, devenind apoi, in perioada 1854-1870, institutie cu administratie proprie. Veniturile obtinute au fost folosite pentru intretinerea manastirilor, schiturilor si parohiilor din zona si pentru actiuni caritabile. In plus, s-au construit 30 de sedii de ocoluri silvice, 300 de cantoane silvice, pastravarii sau fabrici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO