Prima pagina

OTP garanteaza un castig de 12% pentru 300 de investitori

12.08.2008, 20:12 20

Fondul inchis de investitii OTP Garansis, administrat de societatea OTP Asset Management, a atras active de peste 4,7 mil. lei (1,3 mil. euro) de la investitori, garantand in primul an de functionare un randament de 12% in lei.
Perioada de derulare a ofertei publice pentru fondul inchis de investitii cu capital garantat al OTP a fost de sase saptamani, luand sfarsit la inceputul lunii. Capitalul atras de fond s-a ridicat la peste 4,7 milioane de lei (1,3 mil euro), sub estimarile initiale ale reprezentantilor OTP care se asteptau la subscrieri intre doua si trei milioane de euro.
Divizia de administrare a grupului maghiar a lansat la sfarsitul lunii iunie, alaturi de OTP Bank, un produs combinat OTP Premium Duo, care a imbinat investitia in fondul inchis cu plasamentul intr-un depozit la termen cu o dobanda promotionala de 14% pe an. Maturitatea depozitului bancar este de trei luni, iar suma depozitata nu poate depasi suma investita in fond.
La fondul inchis OTP Garansis au investit 280 de clienti, cea mai mare parte dintre acestia alegand sa deschida si depozitul cu dobanda promotionala.
"Prin pachetul de economisire OTP Premium Duo, din care face parte fondul inchis de investitii cu capital garantat, am dorit atragerea de investitori retail, ceea ce am si realizat. Toti cei 280 de investitori atrasi in acest fond sunt persoane fizice", a spus Stefan Urziceanu, coordonator relatii publice la OTP Bank. OTP Garansis este primul fond inchis cu capital garantat de pe piata.
Capitalul fondului inchis este garantat prin scrisori de garantie bancara emise de OTP Bank Ungaria. Intreg capitalul fondului inchis va fi plasat in depozite bancare, investitiile in actiuni urmand a fi realizate indirect prin intermediul unor contracte derivative de tip swap. Astfel, vor fi realizate plasamente in 20 de companii, dintre care OTP Bank, Erste, Banca Transilvania, Volkswagen, Renault, Carrefour si Nokia, fondul avand expunere pe noua burse de valori din regiune si 11 domenii de activitate.
Durata de viata a fondului este de trei ani, nemaifiind posibile rascumparari sau subscrieri in fond pana la finalul acesteia. In primul an de functionare a fondului, administratorul garanteaza un randament de 12%, pentru ca in al doilea si al treilea an, sa fie asigurata plata unei cote variabile de pana la 15%. Pe piata locala, investitiile in fondurile de investitii nu sunt garantate, fiind considerate plasamente cu grad de risc care variaza in functie de profilul fondului.
Industria fondurilor inchise de investitii numara in prezent aproape 90.200 de investitori, cea mai mare parte a investitorilor provenind de la Fondul Oamenilor de Afaceri format prin reorganizarea Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri infiintat in 1993. Cu 280 de clienti atrasi, OTP Garansis devine astfel al doilea fond inchis din industrie dupa numarul de investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO