Prima pagina

Oricat de mare venitul din salariu, taxat cu aceeasi cota

11.09.2003, 00:00 15



Revolutia fiscala anticipata luna trecuta de Ziarul Financiar si privita cu destula neincredere este pe punctul de a avea loc: Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a confirmat oficial informatiile provenite initial din surse guvernamentale, declarand ca astazi va prezenta in sedinta de guvern propunerea de inlocuire a grilei cu cinci trepte de impozitare a veniturilor, de la 18% la 40%, cu o cota unica de impozit. Nivelul exact al acesteia urmeaza sa fie stabilit in urma discutiilor intre membrii executivului.



Cota unica desfiinteaza sistemul impozitului pe venitul global, care include acum venitul din salariu, activitati independente si chirii. Impozitul pe salariu se va retine in noul sistem la sursa, oricate slujbe ar avea un contribuabil, deducerea de baza urmand sa fie acordata doar la locul de munca de baza.



Tanasescu afirma ca, in urma calculelor economice, cota unica ar trebui sa se situeze in intervalul 22-24%. Nivelul ideal pentru buget ar fi la 22,7%, ceea ce prin rotunjire ar insemna o cota unica de 23%.



Expertii ministerului Finantelor au facut simulari privind veniturile bugetare si pentru cote de 16%, 18% si 19,6%, insa acestea nu luau in calcul deducerile majorate pe care guvernul social-democrat le va acorda pentru compensarea pierderilor pe care contribuabilii cu venituri mici le vor inregistra in cazul introducerii unei cote unice mai mari de 18% - cota minima actuala.



Ideea cotei unice a inceput sa fie discutata in perioada iunie-iulie si are sprijinul premierului Adrian Nastase. De asemenea, a fost discutata cu parlamentarii PSD. Singura piedica in calea adoptarii acestei masuri de reforma fiscala ar fi opozitia FMI, care nu a fost informat la vizita misiunii din august despre aceasta intentie si acum cere explicatii si garantii privind realizarea veniturilor bugetare.



Nastase inclina pentru o cota de 18%, situatie in care costurile pentru buget vor fi mai mari.



Cota unica inseamna venituri in plus in primul rand pentru cei cu salarii brute mari, trecute insa in cartea de munca. Guvernul PSD va avea insa grija sa nu piarda nimeni, cota unica fiind insotita de deduceri regresive, in functie de nivelul veniturilor. Pentru castiguri brute de pana la 12 milioane lei, deductibilitatea ar urma sa creasca de la 1,8 milioane lei la 3,5 milioane lei, in timp ce veniturile care nu depasesc 25 de milioane lei vor beneficia de o deductibilitate de 2 milioane lei. Peste aceasta ultima suma nu se vor mai acorda deduceri.



"Introducerea unei cote unice va reduce costurile de administrare si va asigura venituri mai mari pentru salariati, deaorece va fi insotita de aplicarea unor deductibilitati regresive", a declarat ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu.



Modificarea aduce castiguri pentru salariati, insa reprezinta o potentiala diminuare a veniturilor bugetare, in prima faza, cu 4.500 - 5.000 de miliarde lei.



Propunerea va fi inclusa in proiectul de Cod fiscal, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2004. Orice intarziere in luarea unei decizii tine in loc proiectul de buget pe 2004. Tanasescu sustine ca ia in calcul si varianta ordonantei de urgenta daca dezbaterile din Parlament vor dura prea mult.



Cota unica va elimina toata schema de deduceri propuse de forma actuala a proiectului de Cod fiscal, de la cheltuielile pentru termopane, la cele cu prime de asigurare si dobanzi la credite ipotecare, eliminarea acestora din urma retezand sperantele pe care si le faceau societatile de asigurari si bancile. Dispar si deducerile suplimentare acordate pentru copii si persoane aflate in intretinere.



Tanasescu da asigurari ca eventualele pierderi initiale de venituri nu vor fi reflectate in cresterea deficitului bugetar. "Ori gasim surse de a acoperi aceasta suma, ori diminuam veniturile si, corespunzator, cheltuielile", a precizat Tanasescu.



Sistemul de impozitare cu cota unica aduce, dupa calculul MF, o scadere a cheltuielilor administrative cu 600 - 700 de miliarde lei.



De asemenea, prin impozitarea la sursa, aplicarea cotei unice va motiva angajatul sa solicite legalizarea documentelor de munca.



Toate statele care au introdus acest model au inregistrat o crestere a bazei de impozitare si a sumelor colectate. Cu cel mai mare succes se poate lauda Rusia, care a introdus in 2001 o cota unica de 13%, rezolvand astfel incapacitatea cronica a colectare a impozitelor pe venit. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO