Prima pagina

ONG-urile romanesti au Access la 4 milioane de euro

20.07.2001, 00:00 19



Organizatiile neguvernamentale si non-profit pot beneficia de finantari din partea Comisiei Europene pentru proiecte de dezvoltare a societatii civile din Romania si pregatirea in vederea aderarii la UE, a anuntat ieri seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, André Lys.

Comisia Europeana a lansat miercuri programul "Fondul Access", cu un buget total de 4.105.000 euro. Fondul Access este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Phare si va sprijini financiar ONG-urile pentru implementarea acquis-ului comunitar (in special in domeniile: drepturile consumatorului, protectia mediului, sanatate publica) si pentru reintegrarea in societate a grupurilor marginalizate (batrani, copiii strazii, persoane cu handicap, analfabeti, someri, bolnavi de SIDA, copii abuzati, etc).

"atim ca ONG-urile romanesti sunt foarte active si asteptau un astfel de program, de aceea dorim ca ele sa profite din plin de acest program pe care l-am lansat", a declarat André Lys.

Proiectele propuse pentru finantare trebuie trimise pe adresa Delegatiei Comisiei Europene pana in 19 septembrie 2001, existand si posibilitatea depunerii cererilor online, pe pagina de web a Delegatiei - www.infoeuropa.ro.

Fondurile alocate pentru un proiect vor fi intre 10.000 si 50.000 de euro, astfel ca ar putea beneficia de asistenta intre 82 si 410 proiecte. Contributia Uniunii Europene nu poate depasi 90% din cheltuieli, minim 10% din costuri urmand sa fie suportate de solicitant sau de partenerul acestuia in bani sau in natura.

Durata maxima a unui proiect eligibil va fi de noua luni. Pot solicita finantari organizatiile neguvernamentale si non-profit din Romania, individual sau in colaborare cu autoritati locale sau regionale, sau cu alte organizatii din statele UE si tarile Phare (Albania, Bosnia-Hertegovina, Cehia, Estonia, Macedonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia).

Comisia Europeana a finantat, din 1993 pana in prezent, proiecte privind infiintarea unor centre sociale pentru persoanele varstnice, linii telefonice si centre sociale pentru victimele violentei domestice si ajutorarea bolnavilor de SIDA, clase speciale pentru copii cu deficiente psihice, rampe de acces pentru persoanele cu handicap in cladirile adminstratiei publice, a declarat André Lys.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO