Prima pagina

Oltchim a "scapat" de Lindsell, dar a dat de SIF Oltenia

02.08.2005, 20:02 12

Disputa dintre stat, actionarul majoritar al combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea si actionarii minoritari ai combinatului a luat ieri o noua turnura dupa ce compania a cerut registrului actionarilor sa inregistreze majorarea de capital aprobata in 2003, dar contestata de minoritari, ultimul pas pentru majorarea cotei detinute de stat de la 53% la aproximativ 95% din actiuni.

Otlchim a justificat cererea prin faptul ca a castigat in instanta un recurs impotriva unei hotarari judecatoresti de suspendare a majorarii, ceruta de fondul de investitii Lindsell Enteprises, administrat de New Century Holdings.

La doar cateva ore dupa ce Bursa a suspendat tranzactionarea, iar disputa parea sa se solutioneze in favoarea statului, SIF Oltenia, un alt actionar minoritar al companiei, a cerut registrului actionarilor si Bursei sa nu opereze majorarea de capital pentru ca a depus la randul sau in justitie o cerere pentru suspendarea majorarii, si care ar urma sa fie judecata miercuri. "Va adresam rugamintea de a nu proceda la inregistrarea in registrul actionarilor respectivului emitent a majorarii capitalului social", se precizeaza intr-o adresa trimisa de SIF Oltenia la Regisco, societatea care tine registrul de la Oltchim, la CNVM, si Bursei de Valori Bucuresti.

SIF Oltenia a precizat ca inregistrarea majorarii ar putea aduce prejudicii importante minoritarilor.

Majorarea, inregistrata doar la Registrul Comertului, are in vedere conversia in actiuni a datoriilor istorice ale Oltchim, preluate ulterior de stat, si ar duce la diluarea de aproape zece ori a participatiilor actionarilor minoritari.

Combinatul chimic, una din cele mai mari companii din industrie ramasa in proprietatea statului, este greu de scos la privatizare pentru ca nu este clar ce cota din actiuni va detine statul dupa finalizarea litigiului cu minoritarii.

Oltchim a publicat ieri rezultatele financiare pe trimestrul al doilea, conform carora combinatul a mers in pierdere pe trimestrul al II-lea, dar a reusit sa incheie prima jumatate a anului cu profit.

Compania a pierdut 84,6 miliarde de lei (2,4 milioane de euro), in al doilea trimestru, reusind insa sa incheie prima jumatate a anului pe profit.

Oltchim a avut un profit net de 21,8 milioane de lei in primul semestru (6 milioane de euro), in scadere cu mai mult de o treime fata de perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 10%, atingand 695 milioane de lei (193 milioane de euro), fata de 631,7 milioane de lei (175 milioane de euro) in primul semestru al anului trecut.

Actiunile companiei, listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, au inregistrat in ultimele luni o tendinta ascendenta pe fondul rezultatelor bune raportate de companie pe primele trei luni si al asteptarilor optimiste ale investitorilor privind rezultatele companiei pe acest an si o posibila privatizare anul acesta. Ultimele tranzactii de saptamana trecuta cu actiunile companiei s-au realizat la 0,37 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei (luand in calcul si majorarea de capital) ridicand-se la 375 milioane de euro.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO