Prima pagina

O comanda de tipizate de 20 mil. DM

19.11.2001, 00:00 36



Cea mai mare companie de papetarie si birotica din Romania, grupul RTC a cedat pachetul majoritar de actiuni al diviziei sale de formulare tipizate catre o firma elena, Inform P. Lykos, intr-un contract de 20 mil. DM.

In timp ce visul managerului universal a inceput sa fie biroul fara hartie, managerul roman, mai proaspat si inca nedeprins suta% cu lucrul electronic abia incepe sa-si aglomereze biroul.

De castigat, desigur, au avut firmele de profil, mai cu seama dupa o hotarare guvernamentala din 1997, care a impus formularul personalizat pentru orice relatie a companiilor cu statul sau furnizorii de utilitati publice.

Dezvoltata ca o divizie in cadrul grupului de firme din domeniul papetariei si biroticii RTC, Euro Paper a ajuns sa se desprinda tot mai mult din plutonul de companii ale grupului, pana ce a ajuns sa fie cumparata, de curand, de o firma din Grecia, Inform P. Lykos SA, cu activitati tot in domeniul formularelor tipizate, cardurilor si solutiilor de management al documentelor.

Pretul tranzactiei a fost de 20 milioane DM, reprezentand pretul de achizitie a 51% din actiuni si investitiile asumate prin contractul de vanzare-cumparare.

Restul actiunilor Euro Paper sunt detinute de doua fonduri de investitii, din care unul, NBG Balkan Fund, apartine National Bank of Greece, si este administrat de NBG Venture Capital, iar celalalt se afla in Cipru.

Separarea Euro Paper de RTC a inceput insa cu mult inainte de achizitia de acum, intrucat managerul companiei si cel al grupului au constatat ca marea majoritate a comenzilor pe care compania le avea de executat, respectiv 80%, aveau un unic beneficiar, compania-mama RTC.

"Negocierile cu Lykos au durat aproape doi ani pentru ca a trebuit sa reducem cordonul ombilical dintre RTC si Euro Paper, a spus directorul RTC, Octavian Radu. Acest lucru era necesar pentru ca Euro Paper primea comenzi, in proportie de 80% de la RTC. Acum acest volum s-a redus astazi la 20%."



Euro Paper ar putea sa faca si carduri in Romania

In afara de un nou nume, Inform Lykos SA, si de o schimbare in structura actionariatului, Euro Paper s-ar putea sa-si imbogateasca si portofoliul de produse si servicii. Intrucat grecii de la Lykos sunt si producatori de carduri, Euro Paper ar putea sa fabrice ea insasi carduri.

"In acest moment, lucram al un studiu de piata si urmeaza sa vedem daca piata are potential", a declarat directorul general al Euro Paper, Vicentiu Zorzolan. "Daca se va dovedi ca piata are potential, vom fabrica si in Romania carduri, insa pana atunci doar vom comercializa de la ei."

Zorzolan a adaugat ca principalele investitii pe care le va face Lykos in Euro Paper vor fi in tiparul digital, direct mail, direct marketing, managementul bazei de date si aplicatii de fidelizare.

"Ei au un plan de dezvoltare cu investitii si in alte tari ca Turcia, Italia, Elvetia, Bulgaria si Ungaria, dar nu la o scara atat de mare, a spus Zorzolan. Romania s-a potrivit cu planul lor de expansiune in Europa Centrala si de Est, care este o piata in dezvoltare, in special prin prisma intrarii in Comunitatea Europeana."

Anul trecut, Euro Paper a avut vanzari de 15 milioane DM si un profit de aproximativ 2,8 milioane DM. Previziunile pentru acest an se ridica la vanzari de aproximativ 17 milioane DM si un profit de 3 milioane DM.

Compania numara o retea de 38 de agenti de distributie in principalele 16 orase ale tarii si 250 de angajati.

Infiintata in 1992, Euro Paper are ca obiect principal de activitate prelucrarea si tiparirea de hartie, formulare de afaceri, formulare contabile, formulare cu coduri de bare si posibilitati de scanare, role pentru case de marcat, precum si solutii pentru tipar digital, inserting si managementul documentelor.

Compania detine o cota de piata de 30% pentru rolele la casele de marcat si 40% pentru formularele de afaceri.

Recent, Euro Paper a lansat noi servicii pentru aplicatii de tipar digital pentru extrase de cont bancar, expedierea facturilor prin posta pentru utilitatile publice, colectarea taxelor si impozitelor si aplicatii de marketing direct. Anul acesta, compania a investit aproximativ 2 milioane DM in echipamente.

Compania are clienti atat banci (BRD, BCR, Citibank, Alpha Bank), companii din domeniul utilitatilor publice (Electrica, Distrigaz, Apa Nova, Supercom), din sectorul de stat (SNP Petrom, SNCFR), cat si companii multinationale ca Metro, Coca-Cola, Interbrands.

Inform P. Lykos este o companie infiintata in 1897, iar principalul sau obiect de activitate il constituie productia de formulare si managementul documentelor.

Compania este autorizata Visa si Europay si produce aproximativ 3 milioane de carduri pe saptamana. Anul trecut, Inform P. Lykos a avut anul trecut o cifra de afaceri de 114 milioane DM si un profit de 35 milioane DM.

Inform P. Lykos a castigat, anul trecut, impreuna cu Siemens Hellas SA, un proiect de solutii de facturare la RomTelecom in valoare de 7 milioane euro, ce a fost implementat in trei orase: Bucuresti, Bacau si Timisoara.

Actionarii RTC sunt compania franco-britanica Antalis, care detine 60% din actiuni si fondatorul grupului, Octavian Radu.

Grupul RTC mai detine in portofoliu companiile RTC Holding SA, Antalis SA, cu activitati in domeniul hartiei tipografice, Euros SA, cu activitati de logistica si real estate si RTC Paper Converting.

Anul trecut, RTC a avut o cifra de afaceri de 86 milioane DM, cu un profit de 4 milioane DM, potrivit directorului general Octavian Radu. Toate activitatile grupului sunt reunite intr-un holding in Cipru, Downman Ltd.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO