Prima pagina

Noul palier de dobanda la depozitele in lei: 12% pe an

Noul palier de dobanda la depozitele in lei: 12% pe an
03.03.2005, 00:00 16



Liderii pietei de retail bancar au trecut la noi reduceri de dobanzi la depozitele in lei, dupa ce au asteptat o perioada mai mare pentru a se confirma noile niveluri la care a ajuns piata monetara si a nu-si speria clientela.



Banca Comerciala Romana (BCR), care detine o cota de 26,1% din piata, a redus marti dobanda la depozitele in lei ale clientilor cu un punct procentual. Astfel, banca remunereaza economiile cu dobanzi cuprinse intre 12% si 14% in functie de perioada de constituire a depozitului.



Banca Tiriac, un alt jucator important pe piata de retail, a redus de asemenea dobanzile la depozitele in lei la inceputul acestei saptamani cu valori cuprinse intre 1,5 si 3 puncte procentuale. Astfel, dobanzile platite de aceasta banca oscileaza acum intre 11% si 12,5% pe an.



Banca plateste la termenul de un an o dobanda similara cu cea la luna, de 11% pe an. Aceasta lasa sa se inteleaga ca banca se asteapta ca dobanzile sa coboare sub acest nivel in acest interval.



Si BRD - Groupe Societe Generale, a doua banca din sistem, a facut recent o miscare similara in sensul reducerii dobanzilor, atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru companii. In prezent banca plateste la depozitele in lei dobanzi cuprinse intre 12,5% si 13,25% pe an.



Pe un palier similar de dobanzi s-a aliniat de curand si Raiffeisen Bank, a treia banca din sistem, care practica rate care variaza intre 12% si 12,5% pe an.



Si Bancpost, a opta banca din sistem, are in vedere scaderea dobanzilor cu aproximativ un punct procentual, modificarea urmand sa fie implementata in saptamanile urmatoare. In prezent, banca plateste dobanzi cuprinse intre 13,5% si 15% pe an.



Bancile orientate mai putin spre segmentul de retail au redus dobanzile pentru persoane fizice intr-o masura inca mai mare, fiind practic primele care au inceput sa taie mai multe puncte procentuale. Astfel, ABN Amro plateste la depozitele in lei dobanzi cuprinse intre 6% si 8% pe an, in timp ce HVB Bank, prima care a spart pragul de 10%, ofera dobanzi cuprinse intre 8% si 8,25% pe an.



Bancile evita sa faca publicitate acestor reduceri, ele constituind, in fond, o veste proasta pentru deponenti, care isi vad economiile mai slab remunerate, dupa ce au aflat ca de la 1 aprilie vor plati si un impozit majorat la 10% pe castigul obtinut. Pe de alta parte, scaderea dobanzilor era inevitabila in conditiile in care banca centrala a obtinut, la ultima licitatie pentru sterilizarea excesului de moneda din piata, o dobanda medie de numai 9,97% pe an. Aceasta a fost prima licitatie la care dobanda folosita la sterilizarea pietei monetare a coborat sub pragul de 10% pe an. BNR doreste reducerea diferentialului dintre dobanzile la lei si cele de pe pietele internationale pana la niveluri cat mai putin atractive pentru capitalurile speculative, in perspectiva liberalizarii contului de capital.



Bancile s-au ferit sa opereze reduceri ale dobanzilor inainte de confirmarea noului palier, pentru a evita repetarea experientei de la inceputul anului trecut, cand datorita cresterii prea rapide a creditarii, BNR a cerut majorarea dobanzilor.



Pe piata monetara, dobanzile au coborat sensibil de la nivelul de 16%-17% de la inceputul anului, dupa ce BNR a decis sa limiteze operatiunile de sterilizare. Astfel, dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in ultimele saptamani intre 5% si 10% pe an. Dealerii spun ca dobanzile nu scad sub nivelul de 5% numai pentru ca aceasta este rata platita de BNR la facilitatea de depozit. Tendinta de scadere a dobanzilor a fost confirmata inca si mai drastic la licitatiile pentru vanzarea de titluri de stat, organizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) in cursul lunii februarie. Astfel, Finantele au atras bani la termen de doi ani la o dobanda de 8,9% pe an. Obligatiunile de stat cu dobanda fixa si scadenta la trei ani, cat si cele cu termen de cinci ani, au fost plasate la o dobanda medie de 7,9% pe an. La licitatia pentru vanzarea de obligatiuni de stat cu dobanda indexata la inflatie, MFP a reusit sa plateasca o marja de numai 2 puncte procentuale peste nivelul anual al inflatiei.



Aceste rezultate confirma, spun dealerii, faptul ca jucatorii accepta deja un nou nivel al dobanzilor, precum si increderea acestora in continuarea acestui proces. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO